גלוטן – החבלן השקט – אם אתה סובל מנפיחות, רגישויות למזון, גזים, עייפות, ערפל מוחי, מצבים אוטו-אימוניים, דלקות, כאבי גוף או אם אתה כל הזמן חולה… אז יש לי כמה חדשות חשובות בשבילך.
ואם אתה אומר כן לכל אחד מהתסמינים האלה אז יש מזון אחד שסביר להניח שהוא בשורש הבעיות שלך. חיטה מודרנית וגלוטן, החלבון הידוע לשמצה שלה.
מדוע כדאי לוותר על הגלוטן למשך 21 יום ולראות איך אתה מרגיש
רמת הסוכר גבוהה בדם
קמח חיטה תעשייתי מודרני מעודן מאוד ומכיל את מה שאנו מכנים סופר עמילן Amylopectin A אשר מעלה את רמת הסוכר בדם שלך ממש כאילו אתה אוכל סוכר לבן! עמילן העל הזה הוא מה שהופך את הלחם לקל ונימוח. זה גם גורם לעלייה באינסולין ותורם לתנגודת לאינסולין שמניעה דלקת בגוף, מה שמוביל לאגירת שומן מוגברת, הגברת התשוקה לפחמימות וחילוף חומרים איטי יותר.
"קמח מתנהג יותר כמו סוכר בגוף מאשר דגן שלם לא מעובד. למעשה, אכילת 2 פרוסות לחם מחיטה מלאה מעלה את רמת הסוכר בדם יותר מאשר אכילת 2 כפות סוכר שולחן".
מגביר דלקת בגוף ומוביל לכאבים
הכלאה של חיטה מודרנית להגברת היבול ועמידות לבצורת הביאה לעלייה בחלבוני גליאדין וגלוטן שהם דלקתיים ומגבירים את השכיחות של רגישות לגלוטן ומחלת צליאק.
לאחרונה, מומחים רפואיים החלו להכיר בקשר האפשרי בין גלוטן לכאבי מפרקים לא פתולוגיים – כאבי מפרקים שאינם מוסברים במחלה. כאשר חולי צליאק או רגישות לגלוטן אוכלים גלוטן, מערכת החיסון מופעלת, וזה גורם לדלקת. אמנם ייתכן שלא תבחין בסימנים החיצוניים של דלקת, כמו נפיחות ואדמומיות בזרוע או ברגל, אך דלקת עשויה להופיע ככאב או כאבים.
ד"ר וויליאם דייוויס, מחבר הספר "בטן חיטה", מתאר: "הצמח בעל התשואה הגבוהה הוא קרוב משפחה רחוק של החיטה שאמהותינו השתמשו בהן לאפיית לחם, שנות אור גנטית וביוכימית שהוסרו מחיטה מלפני כ- 40 שנה בלבד".
גלוטן פוגע בבטנת המעיים
כאשר לגופנו יש אי סבילות לגלוטן, זה יכול לגרום לתאי המעי לשחרר זונולין, חלבון שיכול לפרק את הצמתים ההדוקים של התאים, ולגרום ל"מעי דולף". מעי דולף יכול לזרוע הרס בגופך ובמיוחד בשלפוחית השתן – שם רעלים, חיידקים וחלקיקי מזון לא מעוכלים בורחים מהמעיים ועוברים דרך מחזור הדם. המערכת החיסונית שלנו נועדה להתמודד עם טפילים, וירוסים, עובשים ופטריות, ולכן היא מוצפת מהרעילות של העולם בו אנו חיים היום.
מחלת צליאק יכולה להיות גורם לאי סבילות לגלוטן – אבל היא גם יותר מזה. מצב זה הוא למעשה מחלה אוטואימונית, שבה חלבוני הגלוטן עלולים לגרום לפירוק דופן המעי שלנו לעורר תגובה חיסונית שגויה, מה שמוביל לדאגות עיכול גדולות יותר ככל שיהיה קשה יותר לגוף לספוג חומרים מזינים.
בכל פעם שגופכם נחשף לפולש מסוכן, כמו גלוטן, מערכת החיסון שלכם משננת את המבנה כדי שתוכל לזהות אותו בעתיד ולפתח הגנה נאותה בפניו. הנושא הדחוף ביותר הוא שהמבנה המולקולרי של חלבוני הגלוטן דומה לרקמות שונות בכל הגוף, כולל בלוטת התריס. כאשר מנסים לעכל גלוטן, הנוגדנים מזהים את רקמת בלוטת התריס כפולש והגוף מתחיל להתקפה על עצמו.
ד"ר טום אובריאן (מחבר הספר: "the autoimmune fix") מסביר כי "רופאים באוניברסיטת הרווארד פרסמו מחקר שמראה שכאשר בני אדם אוכלים חיטה, לא רק הצליאקים, אלא כל אדם שאוכל חיטה נוצרים אצלו קרעים (ברמות שונות) בבטנה הפנימית של המעיים".
חיטה מודרנית מרוססת בכימיקלים רעילים הגורמים לסרטן
גליפוסט הוא קוטל עשבים ויבולים בשימוש נרחב שידוע כמזיק לבריאות. גליפוסאט, מרכיב פעיל ב-Roundup של מונסנטו נקשר ללימפומה שאינה הודג'קין, סוג של סרטן המשפיע על תאי דם לבנים.
חיטה מרוססת לעתים קרובות עם גליפוסט המכיל Roundup בעת הקציר. הוא משמש לייבוש החיטה כדי שיהיה קל יותר להפריד את הגרגירים.
הכל מעודן ומעובד!
הבעיה היא שהגלוטן חלחל לחיינו באינספור דרכים. זה לא פשוט להסיר לחם מהתפריט שלנו (אם כי זו התחלה מצוינת). מארוחת בוקר ועד קינוחים שלאחר ארוחת הערב ואפילו בירות עם החבר'ה, דגנים המכילים גלוטן כמו חיטה, שעורה ושיפון הפכו את זה כמעט לכל מה שאנחנו אוכלים ושותים!
יתרה מכך, רבים מהמזונות המוזכרים להלן הם אולטרה מעובדים, מכילים כמויות גבוהות של סוכר ואינם חלק מתזונה בריאה מלכתחילה.
- רוב הלחם, הקרקרים והבייגל
- דגני בוקר וגרנולות
- מאפים מכל הסוגים
- פינוקים מתוקים כמו סופגניות, פנקייק וופלים
- פסטה, אטריות, ספגטי, ניוקי וכיסונים
- חטיפים כמו חטיפי גרנולה, בייגלה, חטיפי דגנים, חטיפי אנרגיה
- רטבים ותבלינים כולל רוטב סויה ותערובות רוטב
- ואפילו משקאות כמו בירה!
משפיע לרעה על העור שלך
עור יבש ומגרד, פריחות, אקזמה, פסוריאזיס, אקנה ומצבי עור אחרים יכולים להתרחש עקב אי סבילות לגלוטן ומעי דולף. הגישה הטובה ביותר לשיפור בריאות העור היא להימנע לחלוטין מחיטה וגלוטן ולרפא את רירית המעיים.
אני ממליץ גם לחזור ליסודות. מזון מלא וחומרי הזנה טבעיים המספקים חיוניות לעור בריא. שום כמות של קרם עור לא יכולה להחליף תזונה לקויה. חשוב להגדיל את צריכת הירקות, הפירות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים, חלבון איכותי ושומנים מזינים. להפחית את צריכת הסוכר, האלכוהול ומזונות מעובדים כגון פחמימות מזוקקות ומוצרים מתועשים.
השפעה על מצב הרוח וערפל במוח
המדע אומר לנו שהמוח שלנו, המעיים שלנו ומיקרוביום המעי שלנו (קהילת חיידקי המעיים החיים במעי שלנו) מתקשרים זה עם זה באמצעות 'ציר המיקרוביוטה-מעי-מוח'. עם זה נאמר, מצב המעיים שלנו משחק תפקיד עצום באופן שבו אנו מרגישים ובמצב הרוח שלנו.
בהתחשב בכל מה שלמדנו על גלוטן וההשפעות המזיקות על רירית המעיים והמיקרוביום, אם אתה מרגיש שאתה מדוכא, חרד או בסיכון לפתח אותם, גלוטן בהחלט צריך להיות אחד שאתה צריך להימנע ממנו. בנוסף, בהתחשב בגלוטן קיים לעתים קרובות ברבים מהמזונות המעודנים, בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כמו לחמים, עוגות, ביסקוויטים, פסטות וכו', אתם תימנעו מכמות הסוכר שיש בהם המביאים להשפעות שליליות על ההורמונים ומצב הרוח שלנו.
מגביר נפיחות וגזים
נפיחות היא מחלה קשה ומתישה. זה סימן מהגוף שלנו שמשהו לא ממש בסדר. אחד התסמינים הנפוצים ביותר של רגישות לגלוטן הוא נפיחות וגזים. אתה לא צריך להיות חולה צליאק או אלרגי לחיטה כדי להרגיש את ההשפעות של גלוטן וזה בגלל שמחקר חדש מצביע על כך שיש קבוצה של אנשים הרגישים לגלוטן בהיעדר האבחנות שהוזכרו לעיל.
נפיחות יכולה להיות גם סימן למחלה קשה יותר. גלוטן – החבלן השקט
רגישויות למזון
אלרגיות ואי סבילות למזון הן סוגים שונים של תגובות, אך חשוב לטפל בשתיהן בתשומת לב על ידי אי הכללת המזונות התגובתיים לחלוטין מהתזונה. אי סבילות שכיחות יותר, וכוללות לרוב לקטוז, גלוטן ופרוקטוז. אם נמשיך לצרוך מזונות שגורמים לתגובה בגופנו, הדבר עלול לגרום לדלקת, להגביר בהדרגה את התגובה אליה, כמו גם לגרום לנזק קבוע למערכת העיכול שלך. זה יכול להוביל לחדירות מעיים, או למעי דולף, שעלולים לעכב את היכולת לעכל ולספוג חומרים מזינים.
כ-20% מהאנשים דיווחו על תגובות למזונות מסוימים, אם כי נראה שהדבר נמצא במגמת עלייה – אולי בשל ירידה באיכות המזון, עלייה בחומרים משמרים, תוספים וחומרי הדברה, ושיטות עיבוד מזון.
אלרגן מזון נפוץ
עם דיאטות מודרניות, חשיפת יתר לאנטיביוטיקה, חיידקי מעיים פגומים והפצצה מתמדת של כימיקלים רעילים, אין פלא מדוע האלרגיות הופכות למצב הכרוני הגדל במהירות הגבוהה ביותר בחברה של היום. משרד הבריאות בישראל – 2018: 2.8% מהילדים עד גיל 3 סובלים מאלרגיה כלשהי. בכל שנתון נולדים מעל אלף ילדים עם אלרגיה כלשהי. בישראל 2022, לפי הערכות משרד הבריאות, כ-25% עד 40% מהאוכלוסייה סובלים ממחלות אלרגיות, וההערכה כי רבים ועד למחצית מהסובלים מאלרגיות כלל אינם מודעים לכך..
אלרגנים נפוצים למזון כוללים תירס, חיטה, בוטנים, אגוזי עץ, מוצרי חלב, ביצים, סויה, דגים, כמה פירות, זרעים, שוקולד וחומרי טעם מלאכותיים, צבעים וחומרים משמרים. קראתם את זה… החיטה וכתוצאה מכך הגלוטן הפכו אותה שוב לאור הזרקורים. גלוטן – החבלן השקט
זיהוי והסרה של האלרגנים שלך הוא ללא ספק הצעד החשוב ביותר בהקלה על תסמיני האלרגיה. אם אינכם בטוחים מה עלול לגרום לתגובות האלרגיות שלכם, אני ממליץ לנהל יומן סימפטומים כדי לתעד את האוכל שאתם אוכלים ואת המוצרים שאתם חשופים אליהם בחיי היומיום שלכם.
אם אתם חושדים שיש לכם אחד מהמצבים האלה:
נפיחות, רגישויות למזון, גזים, עייפות, ערפל מוחי, מצבים אוטו-אימוניים, דלקות, כאבי גוף
כדאי כבר עכשיו להתייעץ עם יועץ בריאות טבעית לאבחון נכון והכוונה לגבי שינויים בתזונה.
גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט, גלוטן – החבלן השקט