סתימות אמלגם הן מרכיב יסוד בטיפולי שיניים כבר למעלה ממאה שנה, ומציעות פתרון עמיד וחסכוני לחורים. מורכבים מתערובת של מתכות כולל כספית, כסף, פח ונחושת, סתימות אלו ידועות בחוזקן ובאורך החיים שלהן. למרות השימוש הנרחב בהם, סתימות אמלגם עוררו ויכוחים רבים בשל חששות לגבי חשיפה לכספית והשפעה סביבתית. במאמר זה נחקור בקצרה את ההרכב והיתרונות של סתימות אמלגם, ונדון בחומרים חלופיים והשלכותיהם על בריאות השיניים ועל בריאות המטופל. אנו שואפים להבין את הרלוונטיות המתמשכת של סתימות אמלגם ברפואת שיניים מודרנית ולטפל במחלוקות שממשיכות לעצב את השימוש בהן.
מהן סתימות אמלגם?
אמלגם שיניים הוא חומר למילוי שיניים העשוי מכ-50% כספית (50% הנוספים הם סגסוגת פח, נחושת וכסף). לרבים מאיתנו יש את סתימות הכסף הללו בשיניים, שכן חומר זה נמצא בשימוש במשך שנים בעולם הדנטלי.
עד כמה סתימות אמלגם גרועות בכלל?
סתימות אמלגם, המכונות גם סתימות כסף, הן תערובת של מתכות הכוללת כספית, כסף, בדיל ונחושת. הן משמשות ברפואת שיניים כבר מאות שנים בשל עמידותן ויעילותן במניעת התפשטות עששת.
- אסתטיקה: צבען האפור-כסוף אינו תואם למראה הטבעי של השן.
חשיפה לכספית: יש חשש לחשיפה לאדי כספית במהלך ההנחה והסרת הסתימות.
הסרת רקמת שן בריאה: הכנת סתימות אמלגם מצריכה לעיתים הסרת כמות גדולה יותר של רקמת שן בריאה בהשוואה לחומרים מודרניים יותר.
כַּספִּית
סתימות אמלגם מכילות כספית, חומר רעיל לגוף האדם. כספית היא נוירוטוקסין ידוע וגם רעלן רבייה. מחקרים קושרים את רמות הכספית בגוף למחלות דלקתיות.
כספית משתחררת לגוף כאשר:
- רופא השיניים מניח או מסיר את האמלגם בשן
- אתה לועס מזון או מסטיק
- אתה מצחצח שיניים
- אתה חורק שיניים
בשנת 2009, ה-FDA סקר ראיות מדעיות סביב סתימות אמלגם. זה סיווג מחדש את הכספית מסיכון מסוג I (פחות סיכון) לסיכון מסוג II (יותר סיכון). זה גם סיווג סתימות אמלגם כסיכון בדרגה II. ה-FDA כתב במסמך ההנחיות שלהם:
"אמלגם (D)ental משחרר גם רמות נמוכות של אדי כספית, כימיקל שברמות חשיפה גבוהות מתועד היטב כגורם להשפעות בריאותיות נוירולוגיות וכליות שליליות. ריכוז אדי הכספית הוא הגבוה ביותר מיד לאחר השמה והסרה של אמלגם שיניים אך יורדים לאחר מכן."
נזק לשן
החומר בסתימה מתרחב ומתכווץ עקב שינויי טמפרטורה שעלולים לגרום לסדקים ושבירה בשן. הנחת סתימת האמלגם מחייבת גם את רופאי השיניים להסיר הרבה מהחלקים הבריאים של השיניים. הסרה זו מחלישה את השן והופכת אותה לרגישה יותר לשבירה וסדיקה (ולטיפולי שיניים נוספים בעתיד). סתימות מרוכבות דורשות הסרת פחות מהחלקים הבריאים של השן.
סוגיות סביבתיות
זיהום כספית הוא גם בעיה. כספית דנטלית חודרת לסביבה על ידי:
- אוויר – עשן שריפה, בוצת ביוב, שריפת פסולת ופליטות מרפאות שיניים
- מים – פינוי פסולת אדם ומרפאות שיניים
- קרקע – מטמנות, קבורה ודשנים
לאחר כניסת כספית לסביבה, מיקרואורגניזמים הופכים כספית יסודית לכספית מתיל, המצטברת בדגים, רכיכות ואנשים שאוכלים דגים המכילים כספית. מתיל כספית עלולה לגרום נזק למוחות המתפתחים של ילדים ועוברים ולמערכות העצבים.
הכספית במילויים משפיעה לא רק על האדם עם המילויים אלא גם על כל השאר (במיוחד אנשים שאוכלים דגים).
סימנים של רעילות כספית
כמות הכספית בגוף אינה ייצוג ישיר של 'האם הכספית מזיקה'. מחקרים מראים שהגוף מגיב לכספית על ידי שחרור תאי חיסון מעודדי דלקת, מה שאומר שכספית בגוף יכולה להגביר את הסיכון למחלות זיהומיות או אוטואימוניות.
דלקת יכולה גם להפוך את הגוף לרגיש יותר לרעילות כספית.
"במחקר אחד, דלקת הנובעת מסיבות שונות, כולל חשיפה לאנדוטוקסין חיידקי, המתרחשת עם הרעלת מזון או זיהום במערכת העיכול אחרת, העלתה משמעותית את הרעילות. מחקר אחר מצא באופן דומה שכמויות קטנות של חשיפה לאנדוטוקסינים חיידקיים העלו באופן משמעותי את הרגישות לנזק מרעלנים שונים, כולל מתכות. ומחקר אחר בעכברים הוכיח שכספית בנוכחות אנדוטוקסין חיידקי גרמה לנזק לכליות במידה ניכרת יותר מאשר כספית בלבד. המשמעות היא שאותה כמות של כספית או רעלים אחרים תגרום לנזק רב יותר בנוכחות דלקת".
לכן, האופן שבו רעילות כספית מתרחשת בגוף היא מאוד אינדיבידואלית. עם זאת, הנה כמה תסמינים כלליים שיכולים להצביע על רעילות כספית:
- חרדה או דיכאון
- ערפל מוחי, ירידה בריכוז, בעיות זיכרון
- עייפות
- כאבי ראש תכופים
- חוסר מיומנויות מוטוריות/תחושת חוסר קואורדינציה
- מחלה אוטואימונית
- אלרגיות
- רגישות כימית מרובה
- נזק עצבי (כאב פנטום או תחושות)
- אובדן שמיעה
- דיבור איטי או מטושטש
- רעידות שרירים
- נשירת שיער
- חוסר ויסות הורמונלי, כולל מחזורים לא תקינים ועקרות
- מחלות לב וכלי דם
- תפקוד לקוי של הכליות
בילדים:
- הפרעת שינה
- מיומנויות מוטוריות מושהות או לקויות
- קשיים ללמוד לדבר
- בעיות בתיאום עין יד
רבים מהתסמינים הללו יכולים להצביע על מחלות או גורמים אחרים, לכן חיוני לעבוד עם יועץ בריאות טבעית בעל ידע רב כדי לקבוע מה גורם לתסמינים שלך או של ילדך.
בדיקת מינרלים לשיער יכולה לגלות אילו מתכות עודפות בגופך. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות, שכן בדיקת מינרלים לשיער עשויה שלא להספיק!
חלופות למילויי אמלגם
ישנן מספר חלופות למילויי אמלגם, כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה:
- סתימות קומפוזיט (שרף מרוכב): עשויות מפלסטיק מחוזק באבקת זכוכית. הן אסתטיות יותר מכיוון שהן תואמות לצבע השן הטבעי ודורשות הסרה מינימלית של רקמת שן בריאה.
- סתימות יונומר זכוכית: עשויות מתערובת של זכוכית ואקריליק. הן משחררות פלואוריד שיכול לעזור במניעת עששת.
- סתימות חרסינה: עמידות מאוד ומספקות מראה טבעי. הן יקרות יותר ודורשות יותר זמן להכנה.
- סתימות זהב: חזקות ועמידות מאוד, אך בולטות ויקרות יותר.
תזונה
תזונה טבעונית עשויה לתמוך בשיניים חזקות, אבל זה תלוי עד כמה היא מתוכננת ומאוזנת. תזונה מבוססת צמחים עשירה בפירות, ירקות, אגוזים ודגנים מלאים, המספקים חומרים מזינים חיוניים לבריאות השיניים. לדוגמה, פירות וירקות עשירים בויטמינים ומינרלים כמו ויטמין C, שהוא חיוני לבריאות החניכיים, ונוגדי חמצון שיכולים להגן מפני מחלות פה.
עם זאת, ישנם רכיבים תזונתיים ספציפיים הדורשים תשומת לב בתזונה טבעונית. סידן, החיוני לשיניים ועצמות חזקות, חייב להתקבל ממקורות צמחיים כגון חלב צמחי מועשר, עלים ירוקים ושקדים. ויטמין D, המסייע לספיגת סידן, יכול להיות מאתגר לקבל מתזונה טבעונית בלבד ועשוי לדרוש תוספת. בנוסף, ויטמין B12, המצוי במוצרים מן החי, חשוב לבריאות הכללית, כולל בריאות הפה, ולעתים קרובות יש צורך להשלים אותו בתזונה טבעונית.
מה לעשות אם כבר יש לך סתימות אמלגם
אם כבר יש לך כמה סתימות אמלגם ואתה רוצה להסיר אותן, זה לא פשוט כמו ללכת לרופא השיניים הרגיל שלך. הסרת סתימות האמלגם יכולה לשחרר הרבה כספית לגוף, ורופאי שיניים רבים אינם יודעים כיצד להסיר סתימות אמלגם בבטחה.
החלפת סתימות אמלגם כרוכה במספר שיקולים וסיכונים אפשריים. בעוד שמטופלים רבים בוחרים בהחלפה בשל העדפות אסתטיות או חששות לגבי כספית, חשוב להבין את הסכנות והאתגרים הפוטנציאליים הקשורים לתהליך:
חשיפה לכספית במהלך ההסרה
אחד החששות העיקריים בעת החלפת סתימות אמלגם הוא החשיפה הפוטנציאלית לאדי כספית במהלך תהליך ההסרה. סתימות אמלגם מכילות כספית, שיכולה להשתחרר כאדים בעת קידוח המילוי. אם לא מנוהלים כראוי, חשיפה זו עלולה להוות סיכונים בריאותיים. רופאי שיניים משתמשים בטכניקות מיוחדות כדי למזער את החשיפה, כולל שאיבה בנפח גבוה, קירור מים ואוורור נאות. עם זאת, חולים עם דאגות בריאותיות ספציפיות צריכים לדון בסיכונים אלה עם רופא השיניים שלהם.
סיכון לנזק לשן
תהליך הסרת סתימת אמלגם כרוך בקידוח, שעלול לפגוע במבנה השן שמסביב. אם לא מבוצע בזהירות, הדבר עלול להחליש את השן ולהוביל לסיבוכים. קיים גם סיכון שהסרת סתימה עלולה לחשוף או להוביל להתפתחות של בעיות שיניים נוספות, כגון עששת סמויה או סדקים בשן.
רגישות ואי נוחות
לאחר ההחלפה, המילוי החדש שהונח עלול לגרום לרגישות או אי נוחות זמנית. הדבר נכון במיוחד אם החומר החדש אינו מתאים באופן מושלם לשן או אם נדרשת תקופת הסתגלות. רגישות לטמפרטורה וללחץ יכולה להיות נפוצה, אך היא בדרך כלל שוככת כשהשן מסתגלת לסתימה החדשה.
תאימות חומרים ואלרגיות
חומרי מילוי שונים, כגון חומרים מרוכבים, קרמיקה או יונומרים מזכוכית, עשויים להיות בעלי תכונות ורמות שונות של תאימות לשן ולבריאות. חלק מהחולים עלולים לחוות תגובות אלרגיות או רגישות לחומרים המשמשים, אם כי זה נדיר יחסית. חשוב לדון בכל אלרגיה או רגישות ידועה עם רופא השיניים מוסמך ומומחה לנושא הזה לפני שעושים החלפה.
שיקולי עלות
העלות של החלפת סתימות אמלגם יכולה להיות משמעותית, במיוחד אם בוחרים בחומרים מתקדמים כמו קרמיקה. כיסוי ביטוח שיניים עבור הליכים אלה יכול להשתנות. חשוב לשקול את ההשלכות הכספיות.
אריכות ימים ועמידות
סתימות אמלגם ידועות בעמידותן, חומרים חלופיים עשויים שלא תמיד להציע את אותה רמת עמידות. לדוגמה, שרפים מרוכבים הם אסתטיים אך עשויים שלא להיות עמידים באותה מידה באזורים הנתונים לכוחות לעיסה כבדים. חשוב להעריך את אורך החיים וההתאמה של החומר החדש לצרכי השיניים הספציפיים שלך.
פוטנציאל לאי התאמה
החלפת סתימות יכולה לפעמים להשפיע על יישור השיניים (במיוחד אצל ילדים). אם הסתימה החדשה לא ממוקמת כראוי או אם השן עוברת שינויים מבניים, זה יכול להוביל לבעיות חוסר יישור. זה יכול לגרום לאי נוחות או קושי בלעיסה, מה שמחייב התאמות נוספות.
לסיכום, החלפת סתימות אמלגם יכולה לתת מענה לחששות אסתטיים ועלולה להתאים להעדפות בריאות אישיות, חשוב להיות מודעים לסיכונים הנלווים. אלה כוללים חשיפה לכספית במהלך הסרה, נזק פוטנציאלי לשן, רגישות, בעיות תאימות חומרים, עלות ושינויים ביישור השיניים. התייעצות עם רופא השיניים מוסמך בנושא סתימות אמלגם חשוב כדי להבין את הסיכונים הללו ולהבטיח החלטה מושכלת שהיא חיונית להשגת התוצאה הטובה ביותר לבריאות השיניים.