האמת המפחידה על שמן

האמת המפחידה על שמן

האמת המפחידה על שמן

שמן משמש בכל כך הרבה מוצרי מזון, ואנחנו משתמשים בו על בסיס יומי במטבח! אבל האם אנחנו יודעים מה יש בשמן הנפוץ שנמצא בסופרמרקטים? ובכן, המשיכו לקרוא כדי לראות כיצד שניים מהשמנים הנפוצים ביותר; קנולה וסויה, מיוצרים, מדוע הם מזיקים לבריאות שלנו.
נתחיל להסתכל על השלבים להפקת השמן שאנו רואים על המדפים שלנו!

האמת המפחידה על שמן

עיבוד שמן קנולה ושמן סויה

"קנולה מייצגת את היבול השלישי בחשיבותו אחרי חיטה ושעורה", בהתחשב בכך, הגיוני שתהליך הייצור יהיה יעיל ככל האפשר, מיצוי והפקת שמן זול ונגיש.

זרעי סויה, לפתית, כותנה, חמניות, רוב הזרעים הללו הם מצמחים שהונדסו גנטית כדי להתנגד לכמויות האדירות של חומרי הדברה המופעלים עליהם. שמן קנולה הוא גרסה מהונדסת גנטית של שמן לפתית. הצורה הטבעית של שמן לפתית היא רעילה, ולכן חברות רצו לייצר סוג של שמן שהיה זול וקל לגידול אך דומה לשמן לפתית. כך חשבו לראשונה על שמן קנולה.
המפעלים מעבירים את עיסת הזרעים דרך אמבט ממס עם חומר הנקרא הקסאן (פחמימן אלקאני עם 6 אטומי פחמן) ומאדים שוב כדי לסחוט עוד שמן. הקסאן מופק על ידי זיקוק של נפט גולמי. זהו חומר הרדמה קל. שאיפה של ריכוזים גבוהים מייצרת תחילה מצב של אופוריה קלה, ולאחריה ישנוניות עם כאבי ראש ובחילות. הוא גם רעיל מאוד לסביבה שלנו, בהיותו תורם לגזי חממה (אגב, משתמשים בו גם כחומר לניקוי נעליים, רהיטים וטקסטיל).

לתערובת הזרעים/שמן מוסיפים פוספט כדי להפריד בין השניים. לבסוף מפיקים את השמן הגולמי, ושאריות החומרים עוברים לתעשיית המזון לבעלי חיים וכו'.
לאחר מכן, השמן הצמחי הגולמי עובר טכניקות זיקוק נוספות, כולל שחרור, נטרול והלבנה.
בתהליך זה מוסיפים מים לשמן. חלק גדול מהמסיסים במים ואפילו חלק קטן מהמוצרים שאינם מסיסים במים מוסרים.

נטרול

כל חומצות השומן חופשיות, פוספוליפידים, פיגמנטים ושעווה בשמן המופק מעודדות חמצון שומן ומובילות לצבעים וריחות לא רצויים במוצרים הסופיים.
זיהומים אלו מוסרים על ידי טיפול בשמן בסודה קאוסטית או נתרן קרבונט. הזיהומים מתיישבים לתחתית ונמשכים. השמנים המעודנים הם בעלי צבע בהיר יותר, פחות צמיג ורגישים יותר לחמצון.

השלכות בריאותיות של נטרול: סודה קאוסטית מזיקה מאד לעיניים והעור במגע ישיר. זה יכול גם לגרום לגירוי בגרון ובפה, כמו גם לגרום לבחילות, התכווצויות בבטן ושלשולים.

הלבנה

המטרה העיקרית של הלבנה היא הסרת חומרים לא צבעוניים מהשמן. השמן המחומם מטופל בחומרי הלבנה שונים כמו פחם פעיל, או חימר פעיל. זה אמו להסיר את כל זיהומים, אבל זה יכול גם מוביל לבעיות בריאותיות.

ההשלכות הבריאותיות של ההלבנה: תהליך ההלבנה מסיר את השמן מכל נוגדי חמצון טבעיים, החשובים בשמירה על גוף בריא!

ניקוי ריח

השלב האחרון בזיקוק שמנים צמחיים. קיטור בלחץ בטמפרטורות גבוהות במיוחד משמש להסרת ריחות וטעמים שישפיעו על המוצר הסופי. השמן המופק מכונה "שמן מזוקק" והוא מוכן לצריכה או לייצור מוצרים אחרים. תמיסה קלה של חומצת לימון מתווספת לעתים קרובות במהלך שלב זה כדי להשבית את כל המתכות כגון ברזל או נחושת הנמצאות במוצר הסופי.

השלכות בריאותיות של ניקוי ריח: תהליך ניקוי הריח הסטנדרטי מסיר חלק גדול מחומצות השומן אומגה 3 על ידי הפיכתן לחומצות שומן טראנס. חומצות שומן אלו עלולות להזיק לבריאות על ידי העלאת רמות הכולסטרול הרע, הגדלת הסבירות לפתח מחלת לב או לסבול משבץ מוחי.

המחקר מצא כי עד 4.6% מכל חומצות השומן בקנולה הן איזומרים טרנס. מנקודת מבט כימית, שומני טראנס אינם שייכים לקטגוריה של שמנים טבעיים. הם סינתטיים לחלוטין בטבעם. איזומרי טרנס אלו הם סוג של פלסטיק, כגון ניילון; שנמצא בבגדים שלנו! 

האמת המפחידה על שמן

השלכות בריאותיות

בהתחשב באופן שבו מייצרים גם שמן סויה וגם שמן קנולה, ברור שמוצרים המוכנסים לתהליך ייצור אינם יכולים להיות טובים לגופנו. ישנן תופעות לוואי רבות לצריכת שמן קנולה וסויה, להלן רשימה קטנה של תופעות לוואי פוטנציאליות:

  • מעלה את רמת הכולסטרול הרע (LDL).
  • התפתחות של מחלות לב, כמה סוגי סרטן
  • מוריד את רמות ויטמין E במהירות
  • עלייה אדירה בהפרעות כמו זאבת מערכתית, טרשת נפוצה, שיתוק מוחין, יתר לחץ דם ריאתי ונוירופתיה.
  • שיתוק של שרירי השלד
  • עוויתות של מערכת הנשימה
  • חסימת תפקוד האנזים
  • משבית את מערכת החיסון שלנו

עם כל כך הרבה השלכות בריאותיות מדאיגות של שמנים מעובדים יתר על המידה הללו, עלינו לנסות ולהימנע ככל האפשר מצריכתם למרות שהם החומרים הזולים והזמינים ביותר. למרבה הצער, שני השמנים האלה שהזכרנו, הם לא היחידים שאנחנו צריכים להתרחק מהם. לשמנים כמו חריע, תירס, חמניות ושמנים צמחיים אחרים יכולים להיות השפעות שליליות מכיוון שרובם עלולים להתעפש בחום גבוה. כולם מהונדסים גנטית כדי שיהיה להם חיי מדף ארוכים יותר, הם נראים מושכים יותר עבור הצרכנים וטעימים בגלל תוספות טעם. לאף אחד מהשמנים המהונדסים הללו אין יתרונות תזונתיים עבורנו, בני האדם.

שמנים אלטרנטיביים

שמן זיתהאמת המפחידה על שמן

השמן רגיש לחום, אור וחמצן ולכן שמן זית איכותי מגיע רק במיכל אטום או בקבוק בעל גוון כהה.
שמן זית נהרס בחימום (נקודת העשן שלו עומדת על 191 מעלות) הוא מתחמצן בקלות ומאבד את כל התכונות שבו. נקודת העשן בדרך כלל מתייחסת לטמפרטורה שבה השמן מתחיל להישבר לגליצרול וחומצות שומן חופשיות. נקודת העשן מסמנת גם את תחילת היווצרות של טעם רע וירידה בערכים התזונתיים של השמן.
מסקנה – שמן זית אינו מתאים לטיגון ואינו מתאים לאפיה.
שמן זית טוב רק לסלטים כמו שהוא לאנשים בריאים שאינם אוכלים מוצרים מתועשים מכל סוג שהוא על בסיס יומיומי. רק ודאו שאתם קונים את הסוג הטוב ביותר של שמן זית מכיוון שחלק מהיצרנים מצאו דרך לשלב שמנים רעים עם שמן זית.

בכל מקרה שמן זית הינו שמן מרוכז, השמן מפריע לעיכול המזון מהסיבה שהוא לא מתערבב בנוזלים אחרים והוא מפריע לאנזימים בגוף לגשת אל המזון ולפרקו. בנוסף הוא מפריע לספיגת נוטריינטים ומעכב פינוי סוכר מהדם.

ברור שכל השמנים יכולים להשפיע לרעה על הבריאות שלנו – רק תסתכלו על התהליכים שהם עוברים בייצור!
בהתחשב בשמן סויה וקנולה שהזכרנו כאן המכילים מרכיבים שמייצרים פלסטיק, אנו יכולים להיות בטוחים שבחירה בשמן טבעי יותר (כפית אחת שמן זית בסלט) לא תזיק לבריאותנו בטווח הארוך כשמדובר באנשים בריאים שאינם אוכלים מוצרים מתועשים על בסיס יומיומי.

מאמרים קשורים:

האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן, האמת המפחידה על שמן

האמת המפחידה על שמן  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: התוכן מוגן!!
כלי נגישות