4.9 מבוסס על 652 ביקורות

.

מיתוסים בטבעונות

מיתוסים בטבעונות

מיתוסים בטבעונות

מיתוס 1: אוכל טבעוני יקר מדי
מיתוס 2: טבעונות היא דרך קלה לרדת במשקל
מיתוס 3: טבעונים לא יכולים לקבל מספיק חלבון
מיתוס 4: טבעונים לא יכולים לקבל מספיק סידן
מיתוס 5: טבעונים לא יכולים לקבל מספיק חומרים מזינים וויטמינים
מיתוס 6: תזונה טבעונית מגבילה מדי
מיתוס 7: תמיד תהיו רעבים ועייפים בתזונה טבעונית
מיתוס 8: את לא יכולה להיות טבעונית בהריון
מיתוס 9: מוצרים טבעוניים בטוחים לסובלים מאלרגיות למזון
מיתוס 10: טבעוני וצמחוני זה אותו הדבר

מהי תזונה טבעונית?

טבעונות, מתייחסת לאורח חיים ובחירה תזונתית שבה אנשים נמנעים מצריכת מוצרים מן החי ומוצרי לוואי. זה כולל בשר, מוצרי חלב, ביצים ודבש, כמו גם הימנעות ממוצרים שמקורם בבעלי חיים כמו ג'לטין או תוספי מזון מסוימים.

מנקודת מבט רפואית, לאימוץ תזונה טבעונית יכולות להיות השלכות שונות. תומכים טוענים שהטבעונות יכולה להציע יתרונות בריאותיים רבים, כגון סיכון נמוך יותר למחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, סוגי סרטן מסוימים והשמנת יתר. תזונה טבעונית נוטה להיות עשירה בסיבים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, בעוד שהיא נמוכה יותר בשומנים רוויים וכולסטרול בהשוואה לתזונה כללית.

למרות שהאגודה הטבעונית הוקמה רשמית בשנת 1944, ניתן לעקוב אחר עדויות של אנשים שנמנעים ממוצרים מן החי במשך למעלה מ-2,000 שנה. 1806 מציין את המקרה המוקדם ביותר שתועד בו אנשים התנגדו בפומבי לאכילת ביצים ומוצרי חלב.

במהלך עשרות השנים שחלפו מאז, מספר גדל והולך של אנשים אימצו טבעונות, ובזמן הזה, השגנו הבנה טובה יותר כיצד לחיות על תזונה צמחית. עם זאת, יש גם כמות הולכת וגדלה של מידע מוטעה ומיתוסים.

אוכל טבעוני יקר מדי

אחד המיתוסים הנפוצים ביותר סביב טבעונות הוא שהיא לא נגישה לכולם. האמת היא שבדיוק כמו כל דיאטה, אכילה מהצומח היא יקרה רק אם קונים הרבה מזונות מעובדים מהירים לאכילה, ארוחות מוכנות ומוצרים של מותגים ספציפיים לטבעונים. זה נכון במיוחד עבור מזונות טבעוניים שהם תחליפים ישירים ונועדו לקצר את זמן הבישול.

המציאות היא שיש כל כך הרבה מזונות ומרכיבים טבעוניים שהם זולים ובמחיר סביר בישראל, במיוחד אם התזונה מתרכזת סביב מזונות זולים יותר כמו פירות, ירקות, דגנים וקטניות. עם תכנון טוב, תזונה טבעונית יכולה להיות משתלמת ואף זולה מזו הכוללת מוצרים מן החי.

עם זאת, זה בהחלט יכול להציב אתגרים לאנשים מסוימים. לדוגמה, משקי בית עם הכנסה נמוכה ואלו שאין להם הרבה זמן לבשל עשויים להסתמך על ארוחות מהירות שהן יקרות יותר בטווח הארוך.

חשוב גם לזכור שרוב עצום מהסבסוד החקלאי שמקבלים החקלאים בעולם מהממשלות שלהם הולך לתוצרת מהחי, שכן יש ביקוש כזה. זו הסיבה שלעתים קרובות תראו המבורגר קפוא שעולה פחות מפרי טרי.

ככל שיותר אנשים יאמצו תזונה צמחית והביקוש למוצרים טבעוניים יגדל, מחירי המזון הטבעוני ירדו, והחסמים יפחתו. אבל בינתיים, עדיין יש הרבה דרכים לחיות בעלות סבירה על תזונה טבעונית.

מיתוסים בטבעונות

טבעונות היא דרך קלה לרדת במשקל

אימוץ תזונה טבעונית בהחלט יכולה לעזור לך לרדת במשקל ולהשיג יותר שליטה על מה שאתם אוכלים. זה די נפוץ שטבעונים חדשים מדווחים שהם ירדו במשקל בחודשים הראשונים של שינוי התזונה שלהם, במיוחד כשהגוף שלהם מסתגל לסוג המזון החדש שהוא מעכל.

עם זאת, זו תפיסה שגויה שטבעונות משווה אוטומטית לירידה במשקל. כמו כל דיאטה, היא מועילה לירידה במשקל ולבריאות רק אם היא מתוכננת היטב ומאוזנת.

אכילה על בסיס צמחי יכולה להתאים את עצמה לתזונה בריאה יותר ולעזור לך לרדת במשקל, שכן צריכת מזונות מזינים ודלי קלוריות עלולה לעלות. אבל זה לגמרי אפשרי לאכול תזונה טבעונית לא בריאה ושומנית שבמקום זאת עלולה לגרום לך לעלות במשקל. זה נכון במיוחד אם התזונה שלכם מורכבת בעיקר מפחמימות, אפשרויות טבעוניות מעובדות ופינוקים מפנקים, שהופכים זמינים יותר ויותר.

בין אם אתם אוכלי כל, צמחונים או טבעונים, תכנון נכון של התזונה חיוני אם אתם רוצים לנהל את המשקל שלכם.

מיתוסים בטבעונות

טבעונים לא יכולים לקבל מספיק חלבון

האמונה שטבעונים לא יכולים לקבל חלבון מאכילה מהצומח היא ללא ספק התפיסה השגויה הנפוצה ביותר והופרכה שוב ושוב.

ישנם אינספור מקורות חלבון מהצומח. רבים הם למעשה מקור בריא יותר ממוצרים מן החי ויש בהם יותר חלבון לקלוריה מאשר בשר. דוגמאות למקורות חלבון מהצומח כוללים עדשים, שעועית, אפונה, אגוזים, פטריות, מוצרי סויה (כמו טופו), ברוקולי, קינואה, פסטה – והרשימה עוד ארוכה.

גם אם אתם מתאמנים הרבה או בונים שרירים, אפשר בקלות להשיג את כל החלבון שצריכים מתזונה צמחית. למעשה, הסרט התיעודי המפורסם של נטפליקס "The Game Changers" חוקר את היתרונות הרבים של אכילה מהצומח עבור ספורטאים ומדגיש את סיפורי ההצלחה של ספורטאים טבעונים.

ראוי גם לציין שכמעט כל מקורות החלבון, במיוחד חלבון הנרכש מבעלי חיים כמו פרות ותרנגולות, מקורם למעשה בצמחים. בקיצור, הצמחים שבעלי חיים אוכלים מתפרקים ומומרים לחלבון.

מיתוסים בטבעונות

טבעונים לא יכולים לקבל מספיק סידן

הולכת יד ביד עם המיתוס הקודם, גם התפיסה השגויה הזו נפוצה. לרוב זה נובע מהאמונה השגויה שמוצרי חלב הם המקור הטוב ביותר או היחיד לסידן.

המחקרים מוכיחים: "החלב לא מועיל ואף מזיק לעצמות". כל ייעודם הפרסומי של מפעלי החלב הוא למכור את המוצר לצרכן, על ידי פרסומות, מחקרים מוטים, והצגת החלב כמוצר חיוני ובריא.
הטענה המרכזית שיצרני מוצרי החלב טוענים הינה נוכחות גבוהה של סידן אשר נחוץ לבריאות העצמות. טענה זו שגויה, לא רק שהסידן מהחלב לא נספג הוא גם גורם לאיבוד סידן מהגוף. זאת משום שהגוף שלנו מתפקד בצורה הטובה ביותר כשהוא בסביבה בסיסית וכתוצאה מחדירת חלבון החלב (המורכב מחומצות אמינו המכילות סולפטים) לדם עולה רמת החומציות בדם והגוף מפריש סידן מה"מאגרים" שלו כדי לשמר את המאזן החומצי-בסיסי בגוף.

כמו חלבון, סידן זמין בקלות במגוון מזונות צמחיים. למעשה, חלק מהמקורות הצמחיים לסידן נספגים טוב יותר בגוף מאשר חלב חלבי. דוגמאות למקורות סידן טבעיים כוללים כרוב, ברוקולי, קייל וירקות ירוקים עליים אחרים, טופו, חלב צמחי מועשר אורגני, שקדים, צ'יה ושומשום, וקטניות.

גם אם אינך טבעוני, מגוון מקורות סידן בתזונה שלך יכול להיות אופציה בריאה הרבה יותר. חלב מלא מכיל גם תכולת שומן גבוהה, מה שהופך אותו למקור לא בריא יותר לסידן בהשוואה לאפשרויות שונות על בסיס צמחי.

מיתוסים בטבעונות

טבעונים לא יכולים לקבל מספיק חומרים מזינים וויטמינים

אנשים רבים חושבים בטעות שתזונה טבעונית אינה מספקת את כל אבות המזון והוויטמינים הדרושים כדי לחיות בריא. כפי שראינו במקרה של חלבון וסידן, מזון מהצומח מספק בקלות את כל אבות המזון שאנחנו צריכים. היוצא מן הכלל היחיד הוא ויטמין B12, עליו נדון בקרוב.

להלן מספר דוגמאות לחומרים מזינים וויטמינים אשר תפיסות מוטעות מסתובבות לגביהם לעתים קרובות.

בַּרזֶל
מחסור בברזל הוא המחסור הנפוץ ביותר בעולם. זה יכול להתרחש ללא קשר אם אתם אוכלים בשר או לא, מכיוון שלעתים קרובות ישנם גורמים רבים שמשחקים. לדוגמה, אם את אוכלת או לא אוכלת מזונות מסוימים המשפיעים על הספיגה, כמו גם על הווסת.

החדשות הטובות הן שברזל זמין מצמחים רבים. דוגמאות כוללות עדשים, חומוס, שעועית, טופו, אגוזי קשיו, קייל, קינואה, זרעי דלעת, משמשים מיובשים, תאנים וצימוקים.

B12
מקורות של ויטמין B12 נפוץ בספק בהתייחסות לטבעונות, שכן המקורות העיקריים של ויטמין B12 (מלבד תוספי מזון) הם בעלי חיים ומוצרים מן החי. המציאות היא שטבעונים יכולים להשיג את הצריכה שהם צריכים, אם כי המקורות המהימנים היחידים הם תוספי מזון או מזון מועשר, ולכן חשוב לטבעונים לוודא שהם מקבלים מהם את הכמות הדרושה.

זה גם מעניין לציין שהדרך שבה B12 מושגת בדרך כלל על ידי אוכלי כל די לא מובנת.

ויטמין B12 מיוצר על ידי מיקרואורגניזמים מסוימים. הוא אינו מצוי באופן טבעי בצמחים, אך בעלי חיים מקבלים אותו כשהם בטבע, שכן החומר שממנו הם יכולים לסנתז אותו (קובלט) יכול להיות קיים באופן טבעי באדמה. עם זאת, בחקלאות מודרנית של בעלי חיים, חיות חקלאיות מוחזקות בעיקר בתוך מכלאות ולכן אינם יכולים להשיג זאת בדרך זו. לכן, בדרך כלל נותנים להם תוספי קובלט או B12. המשמעות היא שחיות חקלאיות הן בעיקר מתווכים עבור צריכת B12 של האדם.

לטבעונים, למרבה המזל יש כמה דרכים לרכוש B12 בצורה בריאה, והקלה שבהן היא נטילת תוסף רגיל. מזונות טבעוניים רבים מועשרים גם ב-B12 – כמו שמרים תזונתיים, ממרחים טבעוניים, דגני בוקר אורגנים וחלב צמחי – ולרוב זה יודגש על תווית המזון.

יוֹד
בדומה לוויטמין B12, בעלי חיים בדרך כלל משיגים יוד דרך האדמה בעת מרעה, ולעתים קרובות הוא נמצא באופן טבעי בחיי הים. בעלי חיים חקלאיים מקבלים בדרך כלל תוספות למניעת מחסור, שכן לא תמיד יוכלו להשיגו באמצעות מרעה.

בעוד שצמחים מסוימים מכילים כמות מינימלית, זה לא נחשב לדרך יעילה להשגת יוד. אצות הן מקור מצוין, אם כי הכמות לפעמים יכולה להיות גבוהה מדי, כך שצריכה מתונה עשויה להתאים. הדרך האמינה ביותר עבור טבעונים להשיג יוד היא על ידי נטילת תוסף רגיל.

שומנים אומגה 3 ואומגה 6
אומגה 3 ו-6 חיוניים לבריאות המוח, והתפיסה השגויה הנפוצה לגביהם היא שניתן להשיג אותם רק מדגים שמנים. למעשה ישנם מספר מקורות צמחיים של שומני אומגה, כגון זרעים שונים (כולל דלעת, חמניות, פשתן וצ'יה), אגוזי מלך, אצות וממרח סויה.

בשל האופן שבו אומגות מומרות בגוף, נדרשת מעט מחשבה נוספת כדי להבטיח שהיא נרכשת ביעילות באמצעות תזונה טבעונית. בקיצור, זה כרוך באיזון הצריכה שלך ממקורות שונים. גם הקליטה יכולה להשתנות מאדם לאדם, ויש כמה מקרים נדירים שבהם ההמרה לסוג הדרוש של אומגה מהווה אתגר. במקרה זה, תוסף מבוסס אצות מתאים, וטבעונים עשויים לרצות לקחת זאת בכל מקרה אם הם מוצאים תכנון ארוחות סביבו מסובך מדי.

שימו לב שגם אצות הן המקור העיקרי לדגים, ולעתים קרובות משלימים אומגות נוספות לתזונה של דגים חקלאיים.

מיתוסים בטבעונות

תזונה טבעונית מגבילה מדי

כפי שראינו לאורך המאמר הזה, ישנם כל כך הרבה מזונות שונים שטבעונים יכולים לאכול, שרבים מהם הם יסודות בכל סוג של תזונה. האתגר העיקרי של טבעונים הוא שהביקוש למוצרים מהחי הוא הרבה יותר גבוה מאשר למוצרים טבעוניים, במיוחד למאכלים קלים להכנה וכאשר אוכלים בחוץ, ויש כל כך הרבה מוצרים עם עקבות זעירים של נגזרות מהחי.

עם זאת, האפשרויות הזמינות גדלות ללא הרף ככל שמספר הטבעונים ממשיך לעלות, ויש אינספור אפשרויות מתכונים. יש תחליף או חלופה כמעט לכל מוצר מן החי, ורוב המסעדות מציעים לפחות אופציה טבעונית אחת או שתיים, וזו עולה מדי שנה.

טבעונים רבים אפילו מדווחים שהם הפכו יצירתיים יותר עם בישול, והם אוכלים מגוון רחב יותר של מזונות ברגע שהם מחליפים את התזונה שלהם.

תמיד תהיה רעב ועייף בתזונה טבעונית

תפיסה שגויה זו נבעה בדרך כלל מהמיתוס שטבעונים לא יכולים להשיג את כל אבות המזון שהם צריכים לבריאות טובה ושהתזונה שלהם מוגבלת מדי. כפי שצוין קודם לכן, בדיוק כמו כל תזונה, גם תזונה טבעונית עלולה להיות לא בריאה ולהשאיר אתכם לא מסופקים וחסר אנרגיה אם היא לא מתוכננת ומאוזנת כראוי.

טבעונים רבים בפעם הראשונה מדווחים על תחושת רעב ועייפות, בעוד שאחרים מדווחים על חיזוקי אנרגיה. הכל יהיה תלוי באיזו מהירות הגוף של אדם מסתגל למזון החדש שהוא מעכל ועד כמה התזונה שלו מאוזנת.

אי אפשר להיות טבעונית בהריון

דאגה להורים טבעונים בקרוב ולילדם שטרם נולד היא שכיחה, אם כי זו גם תפיסה מוטעית. הריון הוא אתגר עבור הגוף לא משנה באיזו דיאטה את נמצאת ובדרך כלל דורש התייחסות נוספת של רכיבי תזונה.

תזונה צמחונית או טבעונית מגוונת ומאוזנת יכולה לספק מספיק חומרים מזינים לך ולתינוק שלך במהלך ההריון. אבל חובה לשים לב במיוחד לברזל וויטמין B12, אשר, כפי שנדון קודם לכן במאמר זה, ניתן להשיג על תזונה טבעונית. יועצי בריאות טבעית מספקים הדרכה יסודית על מה לשקול בהריון.

קיימת גם תפיסה מוטעית שלא ניתן לגדל ילדים בתזונה טבעונית. בעוד הורים צריכים לשים לב במיוחד לתזונה של ילדיהם כדי להבטיח שהם מקבלים את כל מה שהם צריכים להתפתחות, כל עוד הם מקבלים את כל אבות המזון שהם צריכים, ניתן לגדל ילדים בריאים על צמחוני או טבעוני.

מוצרים טבעוניים בטוחים לאלה עם אלרגיות למזון

כמו בכל סוג של מוצר מזון, אם יש לך אלרגיה למזון, אז חיוני שתבדוק תמיד את רשימת הרכיבים כדי לחפש אלרגנים. אמנם מוצרים טבעוניים רבים נטולי אלרגנים, אבל ישנם גם רבים שאינם. לדוגמה, חשוב לבדוק את התווית על ארוחה טבעונית מוכנה (כשקונים מוכן), וסביר להניח שתראו הכללת גלוטן, שומשום או סולפיטים באותיות מודגשות ברשימת הרכיבים.

בעוד שרבים מ-14 האלרגנים הנזכרים הם אכן מוצרים מן החי (מוצרי חלב, דגים וביצים, למשל), רבים מהם נמצאים בשימוש נפוץ גם במוצרי תחליפי בשר טבעוניים. סויה היא אולי הדוגמה הנפוצה ביותר לאלרגן בשימוש במזונות טבעוניים, מכיוון שהיא לרוב מרכיב עיקרי בהמבורגרים ובנקניקיות טבעוניות וכו', אך אל תשכחו את האגוזים והבוטנים, שהם מקור מצוין לחומרים מזינים עבור הבאים.

כדאי גם לזכור שאין הגדרה חוקית למונח "טבעוני", כך שאין גם הגדרה חוקית – בישראל – של אילו מרכיבים מוצר מזון טבעוני יכול או לא יכול להכיל. בקיצור, זהו תחום מסובך, ולכן חיוני שאלרגים תמיד יבדקו את רשימות הרכיבים של מה שנקרא מוצרים טבעוניים.

טבעוני וצמחוני זה אותו דבר

המונחים "טבעוני" ו"צמחוני" משמשים לעתים קרובות לסירוגין, ובסך הכל, הם במידה רבה אותו דבר. עם זאת, אם נסתכל על הפרטים העדינים יותר, נלמד שטבעוני וצמחוני יכולים להיות שונים לגמרי.

'מבוסס צמחי' מתייחס בדרך כלל באופן ספציפי יותר למוצרי מזון בלבד, אם כי ניתן לראות אותו גם על התוויות של חלק ממוצרי היופי ואפילו מוצרי ניקוי – לרוב זה רק מסיבות שיווקיות. המונח "צמחי" משמש בדרך כלל להתייחס למוצר מזון או דיאטה המורכבת אך ורק, או במידה רבה, ממוצרי מזון שמקורם בצמחים. שימו לב שהגדרה זו, בניגוד לטבעונות, לא בהכרח שוללת מוצרים מהחי לחלוטין. אתם עדיין יכולים לומר שאתם מקפידים על תזונה צמחית אם אתם אוכלים "במידה רבה" מוצרי מזון צמחיים או עוקבים אחר תזונה צמחונית, למשל, או ש"המבורגר על בסיס צמחי" עדיין עשוי להכיל ביצה.

יש הרבה מיתוסים ותפיסות שגויות לגבי טבעונות, שאת חלקם הסרנו במאמר זה, אבל יש גם הרבה אחרים שיכולים לגרום לאנשים לתהות אם טבעונות היא בחירה טובה. חשוב לכולם לחקור את העובדות על הנושא הזה, כדי שיוכלו להבין טוב יותר את התזונה הטבעונית ואת אורח החיים הזה.

מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות,מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות, מיתוסים בטבעונות

מיתוסים בטבעונות 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות