אלרגיה למזון היא בעיה המבוססת על מערכת החיסון שהפכה לדאגה בריאותית רצינית בישראל, כאשר בערך 8,000 ילדים נולדים מידי שנה עם תסמיני אלרגיה למזון. למרות הסיכון לתגובות אלרגיות קשות ואף למוות, אין כיום תרופה לאלרגיה למזון. ניתן לטפל במצב רק על ידי הימנעות מאלרגנים או טיפול בתסמיני אלרגיה למזון כמו דיאטת אלימינציה (למידע השלם… למנויים)
למרבה המזל, ישנם לוחמי אלרגיה טבעיים היכולים לסייע בחיזוק המערכת החיסונית ולשפר את המיקרוביוטה של
מהי אלרגיה למזון?
אלרגיה למזון מורכבת מתגובת מערכת החיסון למזונות לא נעימים. הגוף חש שחלבון במזון מסוים עלול להזיק ומעורר תגובה של מערכת החיסון, מייצר היסטמין כדי להגן על עצמו. הגוף "זוכר" זאת, וכאשר המזון הזה נכנס שוב לגוף, תגובת ההיסטמין מופעלת ביתר קלות.
האבחנה של אלרגיה למזון עלולה להיות בעייתית מכיוון שתגובות מזון לא אלרגיות, כגון אי סבילות למזון, מבולבלות לעתים קרובות עם תסמיני אלרגיה למזון. אי סבילות הנובעת ממנגנון אימונולוגי מכונה אלרגיה למזון, והצורה הלא אימונולוגית נקראת אי סבילות למזון. אלרגיות ואי סבילות למזון קשורות לעתים קרובות, אך יש הבדל ברור בין שני המצבים.
אלרגיה למזון נובעת מתגובה של נוגדן אימונוגלובולין E הספציפי לאלרגן הנמצא בזרם הדם. יש גם אלרגיות למזון שאינן בתיווך IgE. זה קורה כאשר מישהו נחשף למזון הגורם לסימנים ותסמינים של אלרגיה, כמו דלקת עור אלרגית ממגע. אי סבילות למזון היא תגובה שלילית למזונות או לרכיבי מזון אך לא עקב מנגנונים אימונולוגיים.
לדוגמה, לאדם עשויה להיות תגובה אימונולוגית לחלב פרה בגלל חלבון החלב (קזאין), או שאדם רגיש לחלב עקב חוסר יכולת לעכל את סוכר הלקטוז. חוסר היכולת לעכל לקטוז מוביל לייצור נוזלים כעודף במערכת העיכול, וכתוצאה מכך כאבי בטן ושלשולים. מצב זה מכונה אי סבילות ללקטוז מכיוון שלקטוז אינו מהווה אלרגן, שכן התגובה אינה מבוססת חיסונית. אי סבילות למזון אינה ספציפית, והתסמינים דומים לרוב לתלונות נפוצות בלתי מוסברות, כגון בעיות עיכול.
אלרגיות למזון בתרופות IgE הן הנפוצות והמסוכנות ביותר מבין תגובות המזון השליליות. הם גורמים למערכת החיסון להגיב בצורה חריגה כאשר נחשפים למזון ספציפי אחד או יותר. תגובות מיידיות לאלרגיות למזון בתיווך IgE נגרמות על ידי נוגדן אימונוגלובולין E ספציפי לאלרגן המרחף במחזור הדם.
כאשר IgE פועל כראוי, הוא מזהה טריגרים שעלולים להזיק לגוף, כגון טפילים, ואומר לגוף לשחרר היסטמין הגורם לתסמיני אלרגיה. לפעמים IgE מגיב לחלבונים נורמליים הנמצאים במזונות – וכאשר החלבון נספג במהלך העיכול וחודר לזרם הדם, הגוף כולו מגיב כאילו החלבון מהווה איום. זו הסיבה שתסמיני אלרגיה למזון בולטים בעור, במערכת הנשימה, במערכת העיכול ובמערכת הדם.
אלרגיות נפוצות למזון
למרות שכל מזון יכול לעורר תגובה, מעטים יחסית המזונות האחראים לרוב התגובות האלרגיות הנגרמות על ידי מזון. להלן כמה מאלרגיות למזון הנפוצות ביותר.
חלב פרה
אלרגיה לחלבון חלב פרה משפיעה על בין 2% ל-7.5% מהילדים. אלרגיה זו חולפת לעתים קרובות ככל שילדים מתבגרים, כאשר יותר מ-99% מפתחים סבילות עד גיל שש. חלבונים שונים בחלב פרה, כמו קזאין ומי גבינה, יכולים לעורר תגובות אלרגיות. חלבונים אלו מכילים אפיטופים אלרגניים מרובים, שהם חלקים ספציפיים מהחלבון שאליהם נקשרים הנוגדנים, וגורמים לתגובה אלרגית.
אצל תינוקות, תגובות בתיווך IgE לחלב פרה שכיחות. תגובות אלו מערבות את המערכת החיסונית המייצרת נוגדני IgE הגורמים לתסמינים אלרגיים מיידיים. אצל מבוגרים, תגובות שאינן בתיווך IgE, המערבות מנגנונים חיסוניים שונים ונוטים לתסמינים מאוחרים, שכיחות יותר.
קזאין, חלבון עיקרי בחלב פרה, מתפרק על ידי האנזים לקטאז. אצל אנשים עם אלרגיה לחלבון חלב פרה, המערכת החיסונית מזהה בטעות קזאין וחלבוני חלב אחרים כמזיקים, מה שמוביל לתגובה אלרגית.
ביצים
אחרי חלב פרה, אלרגיה לביצי תרנגולת היא האלרגיה השנייה בשכיחותה למזון בקרב תינוקות וילדים קטנים. מטה-אנליזה משנת 2012 של שכיחות אלרגיות למזון העריכה שאלרגיה לביצים משפיעה על חצי אחוז עד 2.5% מהילדים הצעירים.
אלרגיה לביצים מופיעה בדרך כלל במחצית השנייה של שנת החיים הראשונה, עם גיל חציון של 10 חודשים. רוב התגובות מתרחשות עם החשיפה הידועה הראשונה של הילד לביצים, כאשר אקזמה היא התסמין השכיח ביותר.
חמישה חלבונים אלרגניים עיקריים מביצת התרנגולת הביתית זוהו, כשהדומיננטי ביותר הוא אולבומין.
סויה
אלרגיה לסויה היא אלרגיה נפוצה, במיוחד בילדים, אך היא עלולה להשפיע גם על מבוגרים. זה מתרחש כאשר מערכת החיסון מזהה בטעות חלבונים בסויה כמזיקים, מה שמעורר תגובה אלרגית. התסמינים יכולים לנוע בין מתונים, כגון סרפדת ואי נוחות או מצוקה, כולל קשיי נשימה ואנפילקסיס.
בילדים, אלרגיה לסויה מתפתחת לעתים קרובות בינקות, בדרך כלל עקב חשיפה באמצעות פורמולה. ילדים רבים מתגברים על האלרגיה עד גיל שלוש, אך חלקם עשויים להמשיך לחוות תסמינים גם בבגרות. מבוגרים עם אלרגיה לסויה חייבים לשמור על ערנות, שכן סויה היא מרכיב נפוץ במזונות מעובדים רבים. ניהול אלרגיה לסויה כרוך בהימנעות קפדנית ממוצרים המכילים סויה וקריאה קפדנית של תוויות המזון כדי למנוע חשיפה מקרית.
חיטה
אלרגיה מייצגת לחיטה היא תגובה חיסונית שלילית לחלבונים המצויים בחיטה, כמו גלוטן. מצב זה משפיע בעיקר על מערכת העיכול, וגורם לתסמינים כמו נפיחות, כאבי בטן, שלשולים ובחילות. זה יכול להתבטא גם בבעיות נשימה, תגובות עור ואנפילקסיס במקרים חמורים. בניגוד לצליאק, שהיא הפרעה אוטואימונית גנטית הנגרמת על ידי גלוטן, אלרגיה לחיטה כוללת את המערכת החיסונית המייצרת נוגדנים נגד חלבוני חיטה.
אנשים עם אלרגיה לחיטה חייבים להימנע מצריכת חיטה ומוצרים המכילים חיטה. זה יכול להיות מאתגר בגלל השכיחות של חיטה במזונות רבים, כולל לחם, פסטה, דגנים ומוצרי מאפה. ניהול אלרגיה זו דורש לעתים קרובות קריאה מדוקדקת של תוויות המזון.
בוטנים
אלרגיה לבוטנים היא תגובה חיסונית מוגזמת לחלבונים המצויים בבוטנים. זוהי אחת מאלרגיות המזון הנפוצות והמסוכנות ביותר, במיוחד בקרב ילדים.
כאשר אדם אלרגי לבוטנים נחשף אליהם, מערכת החיסון שלו מזהה בטעות את חלבוני הבוטנים כחומרים מזיקים ומגיבה בצורה חריפה. התגובה מתחילה כאשר מערכת החיסון מייצרת נוגדנים מסוג אימונוגלובולין E (IgE) כנגד חלבוני הבוטנים. נוגדנים אלה גורמים לשחרור של חומרים כמו היסטמין, אשר אחראים לתגובה האלרגית.
חשוב לציין כי אלרגיה לבוטנים יכולה להתפתח בכל גיל, אך היא מופיעה לרוב במהלך הילדות. אנשים עם היסטוריה משפחתית של אלרגיות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח אלרגיה זו.
חשוב לדעת כי אנשים עם אלרגיה לבוטנים עלולים להיות אלרגיים גם לקטניות אחרות, כמו פולי סויה, אפונה ועדשים, בשל נוכחותם של חלבונים דומים. תופעה זו ידועה בשם תגובתיות צולבת.
חומרת התגובה האלרגית לבוטנים עשויה להשתנות מחשיפה לחשיפה, ואפילו כמות קטנה של בוטנים עלולה לגרום לתגובה חמורה אצל אנשים מסוימים. לכן, אלרגיה לבוטנים נחשבת לאחת האלרגיות המסוכנות ביותר ודורשת זהירות רבה והימנעות מוחלטת ממגע עם בוטנים ומוצרים המכילים בוטנים.
אגוזים
השכיחות של אלרגיות לאגוזים ממשיכה לעלות ברחבי העולם, ומשפיעה על כ-1 אחוז מהאוכלוסייה הכללית. אלרגיות לאגוזים נפוצות במיוחד בקרב ילדים, אך הן יכולות להימשך גם בבגרות. האגוזים הנפוצים ביותר הגורמים לתגובות אלרגיות כוללים בוטנים, שקדים, אגוזי מלך, קשיו ואגוזי פקאן. הימנעות מאגוזים אלו ומוצרים המכילים אותם חיונית עבור אלו הסובלים מאלרגיות לאגוזים.
דגים
אנשים עם אלרגיה לדגים עלולים להיות אלרגיים לסוגים מסוימים של דגים אך לא לאחרים. למרות שרוב התגובות האלרגיות לדגים מתרחשות כאשר מישהו אוכל דגים, לפעמים אנשים יכולים להגיב למגע בדגים או לנשום אדים מבישול דגים. אלרגיה לדגים יכולה להתפתח בכל גיל. אפילו אנשים שאכלו דגים בעבר יכולים לפתח אלרגיה.
תגובות אלרגיות לדגים יכולות להיות שונות. לפעמים אדם יכול להגיב אחרת בזמנים שונים. אלרגיה לדגים עלולה לגרום לתגובה חמורה הנקראת אנפילקסיס, גם אם תגובה קודמת הייתה קלה. אנפילקסיס יכולה להתחיל עם חלק מאותם תסמינים כתגובה פחות חמורה, אך עלולה להחמיר במהירות. האדם עלול להתקשות בנשימה או להתעלף. יכול להיות מעורב יותר מחלק אחד בגוף. אם זה לא מטופל, אנפילקסיס עלולה להיות מסכנת חיים.
תסמיני אלרגיה למזון
תסמיני אלרגיה למזון יכולים לנוע בין קל לחָמוּר, ובמקרים נדירים עלולים להוביל לתגובה קשה. תסמיני אלרגיה למזון כוללים את העור, מערכת העיכול, מערכת הלב וכלי הדם ודרכי הנשימה. כמה תסמינים נפוצים כוללים:
- הֲקָאָה
- התכווצויות בבטן
- שיעול
- צפצופים
- קוצר נשימה
- בעיות בבליעה
- נפיחות של הלשון
- חוסר יכולת לדבר או לנשום
- דופק חלש
- סְחַרחוֹרֶת
- עור חיוור או כחול
רוב תסמיני האלרגיה למזון מתרחשים תוך שעתיים מאכילת האלרגן, ולעתים קרובות הם מתחילים תוך דקות.
אלרגיה למזון הנגרמת על ידי פעילות גופנית היא כאשר בליעה של אלרגן למזון מעוררת תגובה במהלך פעילות גופנית. תוך כדי פעילות גופנית, טמפרטורת הגוף עולה, ואם צרכתם אלרגן ממש לפני האימון, אתם עלולים להתגרד או אפילו להרגיש סחרחורת.
הדרך הטובה ביותר להימנע מאלרגיה למזון הנגרמת על ידי פעילות גופנית היא להימנע לחלוטין מאלרגן למזון לפחות ארבע עד חמש שעות לפני כל פעילות גופנית.
אי סבילות למזון
אי סבילות למזון היא תגובה של מערכת העיכול למזונות מסוימים שהגוף מתקשה לעבד. בניגוד לאלרגיות למזון, הכרוכות בתגובה של מערכת החיסון ועלולה להיות מסכנת חיים, אי סבילות למזון גורמת בדרך כלל לתסמינים פחות חמורים אך לרוב לא נוחים. הבנת אי סבילות למזון חיונית לזיהוי וניהול תסמינים ביעילות.
אי סבילות למזון מערבת בדרך כלל את מערכת העיכול ואינה מעסיקה את המערכת החיסונית. התסמינים לרוב פחות חמורים ויכולים להתעכב ולהופיע מספר שעות לאחר צריכת המזון הבעייתי. תסמינים נפוצים של אי סבילות למזון כוללים נפיחות, גזים, כאבי בטן, שלשולים, כאבי ראש ועייפות.
הפחתת התסמינים
אין כיום טיפולים זמינים למניעה או לטיפול מלא באלרגיות למזון. ניהול אלרגיות למזון מורכב מהימנעות מהבליעה של האלרגן האחראי ולדעת מה לעשות אם יש בליעה לא מכוונת. הטיפולים הטבעיים הבאים באלרגיות למזון יעזרו לכם להתמודד עם תסמיני האלרגיה למזון ויהפכו אותם לפחות חמורים.
דיאטת GAPS
דיאטת GAPS (תסמונת המעיים והפסיכולוגיה) היא תוכנית ארוחה שנועדה לתקן את דופן המעי, להגביר את המערכת החיסונית, לעצור עומס רעילים ולמנוע כניסת רעלים למחזור הדם. היא משמשת בדרך כלל לטיפול במחלות אוטואימוניות.
הדיאטה מתמקדת בהסרת מזונות קשים לעיכול הפוגעים בפלורת המעיים והחלפתם במזונות עתירי רכיבים תזונתיים כדי לתת לרירית המעי הזדמנות להחלים.
תחת דיאטת GAPS, אתם נמנעים ממזונות מעובדים, דגנים, סוכר מעובד, פחמימות עמילניות ותפוחי אדמה, כימיקלים וחומרים משמרים מלאכותיים, מבשר ומוצרי חלב קונבנציונליים. במקום לאכול מזונות דלקתיים אלה, אתם מתמקדים בצריכת מזונות מרפאים, כמו מרק עצמות, ירקות לא עמילניים, שומנים בריאים ומזונות עשירים בפרוביוטיקה.
אנזימי עיכול
לאנזימי עיכול תפקיד מכריע בהקשר של אלרגיות למזון, שכן הם אחראים לפירוק חלבוני המזון לרכיבים קטנים יותר ופחות אלרגניים. תהליך העיכול, במיוחד בקיבה, חיוני להפחתת האלרגניות של חלבוני המזון.
חומצת קיבה היא קריטית להפעלת פפסין, אנזים מפתח שמתחיל עיכול חלבון. כאשר ייצור חומצת הקיבה מדוכא, באופן טבעי או באמצעות תרופות, זה יכול להוביל לפירוק חלבון לא שלם. עיכול לא שלם עלול להגביר את הסיכון להתפתחות אלרגיה למזון, מכיוון ששברי חלבון גדולים יותר נוטים יותר לעורר תגובות אלרגיות.
עם זאת, חשוב לציין שתוספי אנזימי עיכול יכולים לעזור לשפר את העיכול ולהקל על כמה תסמינים של אי סבילות למזון, השפעתם יכולה להיות מוגבלת. טווחי ה-pH המשתנים במערכת העיכול האנושית יכולים להשפיע על היעילות של תוספי אנזימים, שכן לאנזימים שונים יש טווחי pH ספציפיים שבהם הם פועלים בצורה מיטבית.
פרוביוטיקה
פרוביוטיקה, המיקרואורגניזמים המועילים התומכים בבריאות המעיים, הוכיחו את יעילותם בניהול אלרגיות למזון. לאלו העוקבים אחר אורח חיים טבעוני, השגת פרוביוטיקה דרך מקורות צמחיים היא חיונית. מזונות מותססים כמו כרוב כבוש, קימצ'י, מיסו וטמפה מציעים יתרונות פרוביוטיים טבעיים. גם יוגורטים טבעוניים עשויים שקדים, קוקוס או סויה יכולים להיות מקורות מצוינים.
הקשר בין פרוביוטיקה ואלרגיות למזון הוא מורכב. פרוביוטיקה יכולה לסייע באיזון המיקרוביוטה של
ויטמין B5
ויטמין B5, הידוע גם בשם חומצה פנטוטנית, ממלא תפקיד מכריע בתמיכה בהגנה הטבעית של הגוף מפני אלרגיות למזון. הויטמין מסייע לחיזוק המערכת החיסונית ולהפחתת תגובות אלרגיות בצורה טבעית. חומצה פנטוטנית תומכת בייצור קורטיזון בגוף, שיכול לנטרל אלרגנים ולהקל על תסמינים אלרגיים. על ידי נטילת תוספי ויטמין B5 לפני השינה, אלה הסובלים מאלרגיות רבים חווים הקלה בסתימות באף וייצור עודף ליחה במהלך הלילה.
בחוכמת הטבע, ויטמין B5 נמצא בשפע במזונות מלאים ולא מעובדים. ירקות טריים כמו ברוקולי, קייל ובטטה, כמו גם דגנים מלאים, הם מקורות מצוינים לרכיב תזונתי חיוני זה. עיבוד מזון יכול להפחית משמעותית את תכולת הויטמין B5.
חשוב לציין שוויטמין B5 פועל בצורה סינרגטית עם חומרים מזינים אחרים כמו ויטמין C, ביופלבנואידים וקוורצטין כדי לעזור בהפחתת ההיסטמין. כמו בכל גישה טבעית, איזון הוא המפתח. אמנם ויטמין B5 יכול להיות מועיל, אך חשוב לשמור על תזונה מגוונת ועתירת רכיבים תזונתיים ולהתייעץ עם איש מקצוע מוסמך בתחום הבריאות הטבעית לפני תחילת כל שינוי תזונתי או לקיחת תוסף חדש.
מחשבות אחרונות
תסמיני אלרגיה למזון מורכבים מתגובה של מערכת החיסון למזון. הגוף חש שחלבון במזון מסוים עלול להזיק ומתעוררת תגובה של מערכת החיסון, והגוף מייצר היסטמין כדי להגן על עצמו.
רוב האלרגיות למזון נגרמות מחלב פרה, ביצים, סויה, חיטה, בוטנים, אגוזי מלך, דגים ועוד.
הדרך היחידה "לרפא" אלרגיה למזון היא להימנע מהאלרגן.