SIBO ו-SIMO –
צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק, הידועה גם בשם SIBO, היא אחת הסיבות השכיחות יותר לבעיות עיכול כגון נפיחות, גזים, שלשולים, עצירות וכאבים בבטן או בזמן הצואה. SIBO הוא תוצאה של חיידקים המייצרים עודף של מימן או גז מימן גופרתי. צמיחת מתנוגן במעי הדק, המכונה גם IMO או SIMO נגרמת על ידי ארכאאה (סוג של מיקרואורגניזם) המייצר עודף של מתנוגנים או גז מתאן. SIBO ו-SIMO יכולים להיות דומים, ולכן אבחון נכון הוא קריטי לטיפול מתאים ויעיל.
סימפטומים של SIBO ו-SIMO
- נפיחות (אנשים לעתים קרובות מתארים את עצמם כנראים בהריון)
- בְּחִילָה
- גַזים
- תיאבון נמוך, תחושת מלאות מתמדת
- כאבי בטן והתכווצויות
- כאב בזמן מתן צואה
- שלשול (נפוץ יותר עם SIBO)
- עצירות (נפוץ יותר עם SIMO)
- אי סבילות למזון
- חסרים תזונתיים/חוסר ספיגה של חומרים תזונתיים
- פגיעה בתנועתיות מערכת העיכול
- דַלֶקֶת
- רירית המעי פגומה
- דיסביוזה (חוסר איזון במיקרוביום)
- פגיעה ביכולת העיכול
סיבות נפוצות
- היפוכלורידריה (חומצת קיבה נמוכה)
- דיסביוזה
- אי ספיקה של אנזימי עיכול או לבלב
- תרופות מסוימות (במיוחד אנטיביוטיקה, תרופות מדכאות חיסוניות וסותרי חומצה)
- בעיות תנועתיות במערכת העיכול
- פגיעה בתפקוד החיסוני
- ניתוח או בעיות אנטומיות
אפשרויות בדיקה
כדי לאשר את נוכחות SIBO (צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק) או SIMO (צמיחת יתר של מיקרואורגניזמים במעי הדק), ישנן מספר בדיקות שניתן לבצע:
- בדיקת נשימה (הדרך הטובה ביותר לקבוע SIBO/SIMO): כדי לבצע בדיקה זו, שותים משקה גלוקוז או לקטולוזה ולאחר מכן עושים דגימות נשימה במשך שלוש שעות כדי לקבוע אם יש לכם רמות גבוהות של מתאן, מימן או מימן גופרתי.
- ניתוח צואה מקיף: בדיקת צואה מקיפה בוחנת פתוגנים של חיידקים, ויראלים וטפילים, פטריות ושמרים, ומעריכה את סוג וכמות החיידקים האופורטוניסטיים והמועילים, כמו גם סמנים לדלקת, חסינות ויכולת ובריאות העיכול.
התערבויות תזונתיות
מרכיב מפתח לטיפול יעיל ב-SIBO ו-SIMO הוא ביצוע שינויים תזונתיים (כמו אלימינציה) כדי להפחית את צמיחתם של חיידקים ומתנוגנים נוספים, אשר בתורם עוזרים להפחית את התסמינים הלא נוחים שמגיעים עם SIBO/SIMO. יש לעקוב אחר התזונה במשך 2-6 חודשים. לאחר מכן, מזונות יתווספו לאט לאט בחזרה לתזונה. מידע שלם… למנויים
תזונה דלת FODMAP
-
- FODMAP הם קבוצה של פחמימות קצרות שרשרת (מולקולות סוכר) שאינן נספגות במעי. כשהם נעים באיטיות דרך המעי הדק הם מושכים מים וכשהם נעים לתוך המעי הגס הם מותססים. שילוב זה עלול להוביל לנפיחות, גזים, כאבים ולמצוקה וקשיים במערכת העיכול.
- FODMAP = תסיסה, אוליגוסכרידים, דו סוכרים, מונוסכרידים ופוליאולים (תחליפי סוכר).
- אוליגוסכרידים (פרוקטנים וגלקטו-אוליגוסכרידים) המצויים בחיטה, שיפון, בצל, שום, קטניות, עדשים, אספרגוס, בננה, אבטיח, קשיו, פיסטוקים.
- דו-סוכרים (לקטוז) המצויים במוצרי חלב
- חד סוכרים (פרוקטוז) המצויים בדבש, תפוחים, ענבים, אפונה, אגבה, סירופ תירס עתיר פרוקטוז
- פוליולים (סורביטול ומניטול) המצויים באבוקדו, תירס, פטל שחור, כרובית, ומשמשים לעתים קרובות כממתיקים מלאכותיים במוצרי מזון
- תזונה זו מנסה להוריד את צריכת ה-FODMAP ובהמשך להוריד את הסימפטומים הקשורים ל-SIBO/SIMO.
- תזונה זו מתאימה יותר למקרים חמורים יותר של SIBO, או למקרים שלא נפתרו מתזונה נמוכה בלבד.
תזונה דלת FODMAP היא שיטה שמטרתה להפחית את התסמינים על ידי הימנעות ממזונות עשירים ב-FODMAP. התזונה כוללת שלושה שלבים:
-
- שלב האלימינציה: הימנעות ממזונות עשירים ב-FODMAP למשך 2-6 שבועות.
- שלב ההחזרה: החזרת מזונות בהדרגה כדי לזהות אילו מהם גורמים לתסמינים.
- שלב התחזוקה: הימנעות ממזונות שזוהו כבעייתיים והמשך אכילת מזונות שאינם גורמים לתסמינים
מזונות שיש להימנע מהם
-
- ירקות: ארטישוק, אספרגוס, סלק, כרובית, סלרי, שום, פלפלים (ירוקים), ברוקולי, כרוב סבוי, כרובית, סלרי, תירס, שומר (פקעת), כרישה, פטריות, בצל, בצל ירוק (חלק לבן), אפונה, דלעת, דלעת צנוברים, עגבניות, בצלי שאלוט
- ירקות מותססים: קימצ'י, כרוב כבוש, חמוצים, כל שאר הירקות המותססים
- סויה: חלב סויה, טופו (משי)
- קטניות: כל סוגי השעועית, העדשים, החומוס כולל מזון המכיל קמח שעועית
- פירות: תפוח, משמש, אבוקדו (לא יותר מ-¼ ליום) פטל שחור, דומדמניות, דובדבנים, חמוציות, תאנה, גוג'י ברי, גויאבה, ליצ'י, אשכולית, מנגו, נקטרינות, אפרסקים, פפאיה, אגסים, אפרסמון, שזיפים, רימון, אבטיח ופירות יבשים
- דגנים: כל הדגנים המכילים גלוטן כולל שעורה, שיפון, חיטה ומוצרי חיטה (בולגור, קוסקוס, סולת)
- חלבי: חלב, חמאה, חלב מרוכז, יוגורט
- משקאות: מי קוקוס, מיץ אלוורה, מיצי פירות, רום, שומר, קמומיל ותה אולונג, חלב שיבולת שועל, חלב קוקוס
- תבלינים: אבקת בצל, אבקה שום, כל תבלינים המכילים כמות משמעותית של בצל או שום
- ממתיקים: אגבה, ממתיקים מלאכותיים (אצסולפאם-K, אספרטיים, סכרין, סוכרלוז), אריתריטול, רסק תפוחים, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, דבש, קסיליטול.
- אחר: חרובים, מולסה, מוצרי מזון מעובדים עם דגנים המכילים גלוטן ותירס
תזונה דלת תסיסה
- תזונה זו הרבה פחות מסובכת ומגבילה בהשוואה לדיאטה דלת FODMAP
- תזונה זו מנסה להוריד את התסיסה של מזונות במעיים וכן להפחית מזונות עשירים בגופרית שלעיתים קרובות יכולים לתרום לתדלוק SIBO/SIMO
מזונות שיש להימנע מהם בתזונה דלת תסיסה
-
- מזונות/משקאות מותססים: יוגורט, קפיר, כרוב כבוש, קימצ'י, ירקות מותססים, מיסו
- קטניות: עדשים, שעועית, חומוס ומטבלי שעועית
- ירקות מצליבים: כרוב, ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים, קייל
- אלכוהולי סוכר: קסיליטול, סורביטול, אריתריטול, מלטיטול, כל דבר שמסתיים ב-"-אול" שמוסיפים להמתקה
- סוכרים מזוקקים: סוכר קנים, סוכר לבן, סוכר חום, סירופ תירס
- מזון וחטיפים מעובדים במיוחד
- גלוטן
- חלבי (בסדר במידה – אידיאלי להימנע אם אפשר)
מניעת הישנות
לאחר 2-6 חודשים של ביצוע דיאטה מיוחדת בהכוונת יועץ בריאות טבעית, יחד עם שילוב המלצות משלימות ואורח חיים, אתם אמורים לראות שיפור ולהרגיש טוב יותר. חשוב ביותר לעבוד על איכלוס מחדש של המיקרוביום במעיים. אנחנו כן יודעים ש SIBO/SIMO עלול לחזור, לכן חשוב לשים לב לתזונה על מנת לייעל את בריאות המעיים ולמנוע הישנות.
אסטרטגיות למניעת הישנות כוללות
-
- אכלו תזונה צפופה מגוונת ועשירה בויטמינים ומינרלים (תהנו ממגוון צבעים, מרקמים ושילוב של מזון חי לעומת מבושל)
- הימנעות ממזונות מטוגנים, מזון מעובד ומזונות עשירים בסוכרים מזוקקים וקמחים
- תעדוף מזון עשיר בפרה-ביוטיקה
- תעדוף מזון עשיר בפרוביוטיקה
- אוכלים לאט, בתשומת לב, וללעוס את המזון היטב
- ניהול מתח ושילוב טכניקות הפחתת מתח בחיי היום יום שלך
- הפחתת צריכת אלכוהול
- להפסיק לחלוטין את העישון (אם אתם מעשנים)
- שינה מספקת
- אכלו תזונה צפופה מגוונת ועשירה בויטמינים ומינרלים (תהנו ממגוון צבעים, מרקמים ושילוב של מזון חי לעומת מבושל)
למרות שהטיפולים לשני המצבים יכולים להיות דומים, חשוב לאבחן בצורה מדויקת את הסיבה לתסמינים ולבצע טיפול ממוקד הכוללים שינויים בתזונה, שיפור תנועתיות המעיים ושימוש בפרוביוטיקה ואמצעים נוספים לאיזון המיקרוביוטה במעי.
האבחון המדויק והטיפול הנכון יכולים לשפר את איכות החיים שלכם ולסייע במניעת הישנות התסמינים. חשוב להיוועץ ביועץ בריאות טבעית מוסמך ולבצע את הבדיקות הנדרשות על מנת להגיע לאבחנה נכונה ולטיפול המתאים.
מניעת SIBO ו-SIMO כוללת שמירה על תזונה מאוזנת ובריאה, שמירה על פעילות גופנית סדירה והימנעות מגורמים המגבירים את הסיכון להתפתחות המצבים הללו.
SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO, SIBO ו-SIMO