עובש רעיל יכול לגרום לכמה בעיות בריאותיות חמורות. לפני ששולפים חומר ניקוי טבעי כדי להתמודד עם העובש השחור שמצאת בבית שלך, חשוב לשקול תחילה כמה דברים.
ישנם סוגים שונים של עובש בתוך הבית, חלקם מזיקים יותר מאחרים. חשוב ללמוד ולדעת אם העובש רעיל ומה לעשות אם הוא רעיל. בנוסף, חשוב להכיר את הסיכונים הבריאותיים של מגורים בבית שנגוע בבעיית עובש.
מהו עובש?
עובש הוא סוג של פטריות שצומחות על משטחים, בין אם זה שאריות מזון בחלק האחורי של המקרר שלך או הקיר הלח במרתף שלך. עובש גדל בתגובה ללחות ולטמפרטורה, כחלק טבעי של ריקבון. ישנם אלפי זנים של עובש על פני כדור הארץ.
סוגים מסוימים של עובש יכולים להקל על הפירוק הטבעי של החומר, בעוד שסוגים אחרים עלולים להזיק לבריאות האדם. מה עושה את ההבדל בין עובש "רגיל" לסוג שגורם לרעילות עובש? עובשים מזיקים עלולים לגרום לאלרגיה לעובש, לרעילות או לזיהומים פתוגניים.
כמה סוגים של עובשים מזיקים שאתה עלול למצוא בבית שלך כוללים:
- אקרמוניום: עובש רעיל שנמצא לרוב בתוך מכשירי אדים או מאחורי אטמי חלונות
- מוקור: עובש אלרגני שגדל ליד עיבוי מיחידות מזגנים או מערכות HVAC (מיזוג אויר)
- אלטרנריה: סוג נפוץ של עובש הגורם לאלרגיות, נמצא בדרך כלל במקלחות או באמבטיות
- קלדוספריום: סוג נפוץ של עובש אלרגני שנמצא על משטחים ביתיים כמו שטיחים, וילונות או בדים
- פוזריום: עובש רעיל הגדל בבתים שחווים נזקי מים
- סטקיבוטריס: ידוע גם בשם "עובש שחור;" סוג רעיל שגדל בבתים סביב לחות או עיבוי, כמו מרתפים לחים או מקומות שדלפו מים
- Ulocladium: עובש רעיל שנראה שחור, אך אינו "עובש שחור"; נמצא באזורים שבהם מתאספת רטיבות, כמו חלונות אטומים בצורה גרועה, חדרי אמבטיה, חדרי כביסה או מרתפים
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (ICDC) אומר שאין צורך לקבוע את סוג העובש שנמצא בבית שלך. אם יש לך עובש כלשהו, עליך לטפל בו באמצעי זהירות נאותים באמצעות אנשי מקצוע מומחים ולהבין שחשיפה עלולה להוביל לסיכונים בריאותיים.
מה גורם לעובש רעיל?
תמיד יש כמויות קטנות של עובש בכל מקום. זה קיים באוויר ועל משטחים רגילים. גידול עובש הממריא נגרם על ידי לחות.
כיורים דולפים, אטמי חלונות פגומים ואטמי מקלחת סדוקים הם דרכים נפוצות להתפתחות עובש – וזה קורה במהירות. זה לוקח רק כמה ימים עם התנאים הנכונים (בעיקר לחות) כדי שיווצר עובש.
מקומות נפוצים בבית בהם ניתן למצוא עובש:
- מטבח, שירותים, חדר כביסה ומרתפים
- עליית גג או מפלס עליון של בית עקב נזילות בגג
- קיר גבס, עץ ומשטחי בנייה נקבוביים אחרים
- מרחבי זחילה
- ריפוד שטיח
- יחידת מזגן או מערכת HVAC
לא כל עובש ממקורות אלה יהיה רעיל, אך כל עובש עלול להוביל לאלרגיות או לגירוי במידה מסוימת אם הוא יונשם פנימה.
אתם לא יכולים לשלוט בסוג העובש שגדל באזור מסוים, ואם הוא רעיל, אלרגני או פתוגני, הכל רע לבריאות. להבטיח שאין מצב בשל לפוטנציאל היא הדרך הטובה ביותר למנוע עובש רעיל.
כיצד עובש שחור רעיל משפיע על הגוף?
תסמינים הנגרמים על ידי עובש מאובחנים לעתים קרובות בצורה שגויה. התסמינים השכיחים ביותר הקשורים לעובש הם דרכי הנשימה, במיוחד אלרגיות ואסטמה.
עובש שחור רעיל, הידוע מדעית בשם Stachybotrys chartarum, יכול להשפיע על הגוף בכמה דרכים:
- בעיות נשימה: חשיפה לנבגי עובש שחור עלולה להוביל לבעיות נשימה כגון שיעול, צפצופים, גודש באף, גירוי בגרון והחמרה של תסמיני אסטמה.
- תגובות אלרגיות: חלק מהאנשים עלולים לחוות תגובות אלרגיות בחשיפה לעובש שחור, כולל פריחות בעור, עיניים מגרדות, נזלת והתעטשות.
- תסמינים נוירולוגיים: חשיפה ממושכת לרעלני עובש שחור עלולה לגרום לתסמינים נוירולוגיים כמו כאבי ראש, סחרחורת, בלבול וקשיי ריכוז.
- דיכוי מערכת החיסון: חשיפה לעובש שחור עלולה להחליש את המערכת החיסונית, ולהפוך אנשים רגישים יותר לזיהומים ומחלות.
- השפעות בריאותיות ארוכות טווח: חשיפה כרונית לעובש שחור רעיל נקשרה לבעיות בריאותיות חמורות יותר, כולל דלקות ריאות, סינוסיטיס כרונית ואפילו הפרעות נוירולוגיות.
תסמינים של חשיפה לעובש רעיל
התסמינים המדויקים תלויים באדם, משך החשיפה וסוגי העובש. מכיוון שכולם ייחודיים מבחינה גנטית, וחשיפות כימיות אחרות או רעלנים עשויות להיות נוכחות יחד עם עובש שחור (כגון פטריות או חיידקים אחרים, פורמלדהיד, אוזון וכן הלאה), קשה לייחס כל סימפטום לעובש שחור בלבד.
מיקוטוקסינים ועובש שחור עלולים לגרום לבעיות בפני עצמם, או שהם יכולים להחמיר את המצב הקיים שאולי יש לך. זו הסיבה שזה יכול להיות מאתגר להגיע לאבחון. עם זאת, מחקר מצא כמה קשרים פוטנציאליים בין התסמינים הבאים לבין חשיפה לעובש שחור.
- ריאות ומערכת הנשימה
- תסמינים נשימתיים כמו שיעול, צפצופים, גודש, נזלת, קדחת השחת או קוצר נשימה קשורים בדרך כלל לחשיפה לעובש מכל הסוגים. אנשים בעלי נטייה גנטית יחוו תגובות גרועות יותר.
- מוח, קוגניטיבי ונוירולוגי
- תסמינים קוגניטיביים כמו בעיות זיכרון, או החמרה באלצהיימר או דמנציה, נקשרו לחשיפה לעובש על ידי כמה חוקרים.
- בעיות מחמירות עם מצבים נוירולוגיים כמו הפרעת הספקטרום האוטיסטי ומיקוטוקסינים נחקרו ללא תשובות סופיות. המדענים סבורים שיש לעשות מחקר כדי להבין כיצד מיקוטוקסינים משפיעים על הבריאות הנוירולוגית, במיוחד אצל ילדים.
- מחקר משנת 2019 ממחקר טוקסיקולוגי קושר בין כאבי ראש לחשיפה למיקוטוקסין.
מערכתית וסלולרית
תסמונת עייפות כרונית – יש קשר חזק עם מיקוטוקסינים וחשיפה לעובש רעיל.
בלוטת התריס מווסתת את האנרגיה ואת חילוף החומרים, וחשיפה לעובש או מיקוטוקסין עלולה לייצר תסמינים של תת פעילות בלוטת התריס וצריכת אנרגיה נמוכה במצב המכונה תסמונת מחלה שאינה בלוטת התריס.
מערכת העיכול
הקאות, שלשולים וכאבי בטן הם תסמיני עיכול הקשורים לחשיפה למיקוטוקסין.
עובש יכול לדכא את הגוף ולהגביר את הסיכוי לזיהום אופורטוניסטי משני, כמו צמיחת יתר של שמרי קנדידה.
חשוב לזכור כי ניתן לייחס תסמינים אלה למספר רב של מצבים אחרים או בעיות בריאותיות, לכן חשוב לעבוד עם יועץ בריאות טבעית כדי למצוא תשובות ייחודיות למצבך. אבל אם יש לך תסמינים ששוב ושוב אין להם הסבר, הגיע הזמן לחפור לעומק.
כיצד לבדוק עובש רעיל
ישנם מספר אזורים במשק הבית המהווים סיכון מוגבר לצמיחת עובש, המחייבים בדיקות סדירות כדי להבטיח סביבות ללא עובש:
- חדר האמבטיה: אזור זה נוטה במיוחד לעובש עקב הצטברות של לחות וקיטור. החלל המצומצם יחסית שלו, לעתים קרובות חסר אוורור מספק, מגביר את הסבירות להיווצרות עובש. לכן, חשוב לאוורר את חדר האמבטיה באופן קבוע ולשמור על דלתות וחלונות פתוחים, במיוחד לאחר מקלחת או רחצה.
- בתוך מערכות מיזוג אוויר: מזגנים, לאור חשיפתם המתמשכת ללחות, רגישים לצמיחת עובש, בעיקר בתעלות. למניעת עובש, רצוי להשתמש בחומרי ניקוי מיוחדים המיועדים למזגנים.
- מתחת לארונות מטבח וחדרי רחצה: החלל שמתחת לכיורים במטבחים ובחדרי רחצה צובר לעתים קרובות לחות, מה שמוביל לצמיחת עובש. דליפות מצנרת שהורכבה בצורה גרועה מחמירות את הבעיה. הנחת מטלית יבשה מתחת לכיור ובדיקה תקופתית של ספיגת לחות יכולה לסייע בהפחתת היווצרות עובש.
- קירות צמודים לתקרות: איטום גגות לקוי עלול לגרום לסדקים המאפשרים חדירת מים, מטפח צמיחת עובש באזורי תקרה וקירות סמוכים. תחזוקה נכונה ואיטום של הגג חיוניים למניעת היווצרות עובש.
- עובש בארונות: אוורור לקוי בארונות, במיוחד אלו הבנויים מעץ טבעי או הממוקמים ליד חדרי אמבטיה, עלול להוביל להתפתחות עובש לאורך זמן. זה לא רק גורם לריח מעופש אלא גם פוגע בתכולת הארון. שימוש בחומרים סופחי לחות המיועדים לארונות יכול להילחם ביעילות בצמיחת עובש.
על ידי התייחסות יזומה לתחומים אלה, בעלי בתים יכולים למזער את הסיכון לעובש ולשמור על סביבת חיים בריאה.
מה לעשות לאחר חשיפה לעובש שחור רעיל
אם אתם מקבלים את החדשות הרעות שיש לכם עובש שחור בבית, אל תיבהלו! למרות שזו לא התשובה שמישהו רוצה, הדבר הטוב ביותר לעשות הוא לטפל במצב על ידי איש מקצוע לתיקון עובש.
אמנם העסקת איש מקצוע היא בהחלט יקרה יותר מהסרת עובש בעצמכם, אך אינכם רוצים לחסוך בכך. חשוב לדאוג לאיש מקצוע שיתקן את העובש שלכם מכיוון שצריך להסיר את כל החומרים הנקבוביים מהאזור ולהיפטר כראוי. אם לא, תהיה לכם בעיית עובש נוספת תוך זמן קצר.
אנשי מקצוע צריכים ללבוש ציוד מגן מתאים ולבודד את האזור המזוהם. אם הזמנתם מישהו והוא מופיע במסיכת נייר עם בקבוק אקונומיקה, אלה דגלים אדומים גדולים!
חומרי ניקוי עובש: האם הם עובדים?
רוב חומרי ניקוי העובש הנמכרים בחנויות רק מלבינים את העובש כך שהיא לא נראית עוד. אבל שורשי העובש עדיין שם ומתפשטים מתחת לפני השטח. זו הסיבה שחשוב לעקוב אחר העצה הזו בכל הנוגע לעובש בבית שלך:
- אל תנסו לנקות עובש בעצמכם! זה יפיץ את הנבגים ויזהם עוד יותר את האזור. במקרה הטוב, התעסקות עם עובש יכולה לגרום למישהו כמה בעיות בסינוסים.
- אין להשתמש באקונומיקה לניקוי עובש. למרות שהעצה הזו משתוללת באינטרנט, אקונומיקה לא תהרוג עובש, והלחות יכולה להזין את צמיחת העובש על משטחים נקבוביים.
- למרבה הצער, אם יש לכם עובש בבית, ייתכן שתצטרכו לזרוק פריטים מסוימים שזוהמו. נייר, עור ופלסטיק לא ניתנים לחיטוי כראוי לאחר חשיפה לעובש ועלולים להמשיך ולהפיץ אותו. אם פריטים שאינם נקבוביים היו במגע עם עובש, הקפידו להשתמש בחומר ניקוי שישמיד את העובש והרעלים המיקוטוקסינים, בייעוץ מקצועי.
הרחקת עובש רעיל
קריאה על עובש רעיל יכולה פתאום לגרום לכם לחשוב שהוא נמצא בכל מקום. אבל אתם יכולים להיות אקטיביים בשמירה על עובש מחוץ לחלל המגורים שלכם. עם זאת, אלה יעבדו רק אם אין לכם כרגע בעיית עובש. הם לא יעבדו כדי להסיר מצבים עובשים עכשוויים.
מטהרי אוויר עבור עובש
מטהרי אוויר עוזרים לשמור על אוויר נקי בביתך כדי להגביל את החשיפה לרעלנים. חפשו מטהר אוויר המסוגל לסנן מיקוטוקסינים, שגודלם נע בין 0.3 ל-0.03 מיקרון. לשם השוואה, גודל שערה אדם בודד הוא בין 50 ל-75 מיקרון.
צמחים מטהרי אוויר, יכולים גם הם לעזור. רק שימו לב שאדמה לחה בתוך הבית נוטה לצמיחת עובש וטחב. 10 הצמחים הטובים ביותר לטיהור אוויר, על פי נקודות מבט בריאותיות סביבתיות, הם:
- שושן שלום (Spathiphyllum)
- צמח נחש (Sansevieria trifasciata)
- בוסטון פרן (Nephrolepis exaltata)
- צמח עכביש (Chlorophytum comosum)
- אלוורה (Aloe barbadensis)
- קיסוס אנגלי (Hedera helix)
- דקל ארקה (Dypsis lutescens)
- צמח גומי (Ficus elastica)
- צמח הדרקנה (Dracaena spp)
- פילודנדרון (Philodendron spp)
ניקוי למניעת עובש
אזורים המועדים יותר לעובש וטחב יש לנקות לעתים קרובות יותר. חדרי אמבטיה, מטבחים וכל מקום אחר בבית שבו מים יכולים להצטבר הם הנקודות החשובות לצפייה.
שימו לב לחומרי הניקוי הנכונים לניקוי חדר האמבטיה שיכולים לעשות את כל ההבדל. חומרי ניקוי טבעיים נגד פטריות כמו שמן עץ התה ושמן ציפורן פועלים היטב ללא אדים רעילים.
הומיביוטיקה, שהיא פרוביוטיקה לבית, עוזרת גם היא ליצור סביבה עוינת לחיידקים מזיקים. השתמשו במוצרים המתאימים באופן קבוע כדי למנוע צמיחת עובש, לא כדי לנקות נגיעות עובש!
מניעת צמיחת לחות ועובש בבית
רמות לחות גבוהות הן החבר הכי טוב של העובש. הנה כמה דרכים למנוע רטיבות בבית.
- מסיר לחות יכול לעזור לשמור על רמות הלחות נמוכות. הקפידו לנקות אותו באופן קבוע. השתמשו בזה במרתף או בכל מקום שנוטה להיות לח או בסיכון לצמיחת עובש.
- וודאו שהאזורים התייבשו כראוי לאחר השימוש. נגבו את משטחי המטבח, האמבטיה וחדר הכביסה לאחר השימוש ודאגו תמיד לשמור על אזור יבש.
- מאוורר עובד בחדר האמבטיה, מונע סביבה לחה תמידית. יש להשתמש בפתחי אוורור במקלחות ואמבטיות, עד שהלחות תתייבש.
- חשוב לבדוק מתחת ומאחורי כיורים לאיתור סימנים של דליפות ותקנו מייד כל מה שמתפתח.
- חשוב לבדוק חלונות לאיתור נזילות.
עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל, עובש רעיל