4.9 מבוסס על 652 ביקורות

.

האם אני מכור לאוכל?

האם אני מכור לאוכל?

"האם אני מכור לאוכל?" היא שאלה שמעוררת חששות לגבי התמכרות אפשרית לאוכל. התמכרות למזון מתייחסת לרצון כפייתי ובלתי נשלט לצרוך סוגים מסוימים של מזון, שעלולות להיות לה השפעות שליליות על הבריאות הגופנית והרווחה הכללית. בדומה להתמכרות לחומרים, התמכרות לאוכל כרוכה בתשוקות, אובדן שליטה וצריכה מתמשכת למרות השלכות שליליות. הסימנים עשויים לכלול מחשבות אובססיביות על אוכל, קושי להפסיק לאכול גם כאשר הם מלאים, אכילת יתר תכופה או אכילה מופרזת, ושימוש באוכל כדי להתמודד עם רגשות. כדי לקבוע אם יש לך התמכרות לאוכל.

בעוד שאוכל הוא חלק חשוב מהחיים, הרגלי האוכל שלנו יכולים לפעמים להיות לא בריאים (כמו אכילה בלילה!).
אוכל הוא מקור להזנה והנאה, אבל לפעמים אכילה יכולה לעקוף את החלק המהנה בחיים ולעבור לטריטוריה של התמכרות.

האם התמכרות לאוכל אמיתית?

"האם אני מכור לאוכל?" עדויות מצביעות על כך שהתמכרות לאוכל היא אמיתית מאוד, במיוחד כשאנחנו מדברים על מזון מעובד, מתוק ומלוח. המאכלים הללו, הנחשבים לטעימים ביותר, לא רק משמחים את החך אלא גם מגרים את המוח. למעשה, אוכל, במיוחד האפשרויות המפתות הללו, יכול למעשה להפעיל את מרכז התגמול של המוח. עבור אנשים מסוימים, גירוי זה יכול לחקות את ההשפעות הנראות בהתמכרות לסמים או לאלכוהול.

האם אני מכור לאוכל?

במצב הטבעי שלנו, המוח מתגמל אותנו על עיסוק בהתנהגויות הישרדותיות על ידי שחרור דופמין. בדרך כלל, לאחר אכילה, תחושות של סיפוק ושובע נכנסות. עם זאת, לפי האנציקלופדיה למדעי המזון והתזונה, אותות תגמול יכולים לעקוף את אותות השובע. משמעות הדבר היא שעבור אנשים מסוימים, הם עלולים להילכד במעגל של רעב, ולעולם לא יגיעו לנקודת שובע.

לכן, כדי לענות על שאלתך, אם אתה מוצא את עצמך כל הזמן משתוקק ונצרך ממחשבות על אוכל, במיוחד אפשרויות מעובדות, מתוקות ומלוחות, ייתכן שאתה חווה נטיות ממכרות לאוכל. תגובת המוח למזונות הטעימים הללו יכולה ליצור לולאת משוב המנציחה את התשוקות ומעכבת תחושות של סיפוק ומלאות. אם אתה חושד בהתמכרות לאוכל, זה עשוי להיות מועיל לבקש הדרכה ותמיכה מקצועית כדי להבין ולנהל טוב יותר את התשוקות הללו.

מזון מתועש והתמכרות

התמכרות לאוכל היא מחלה חדשה יחסית, וזה לא רק בגלל שאוכל זמין עבור רובנו יותר מאי פעם בהיסטוריה (אם כי גם זה משחק תפקיד).

חברות מזון תעשייתיות מעסיקות צוותי מחקר כדי למצוא את השילוב הנכון של מרכיבים טעימים להכנת מזון ממכר. זו סיבה נוספת לכך שזה כל כך חשוב לאכול אוכל אמיתי.

כולנו תלויים באוכל. כפי שהוסבר לעיל, יש סיבה ביולוגית עבורנו לחפש מזון (וסיבה ביולוגית לכך שהוא מתגמל). זה בסדר ליהנות מאוכל ולמצוא הנאה באוכל.

תסמינים של התמכרות לאוכל

חוקרים ממרכז ראד (Rudd) למדע ומדיניות מזון באוניברסיטת ייל פיתחו שאלון שיכול לעזור לזהות אנשים עם התמכרות לאוכל.
להלן התסמינים שהשאלון מסנן עבורם:

  • אכילת מזונות ממכרים בכמויות גדולות יותר ולתקופות ארוכות מהמתוכנן (למשל, אכילה עד כדי מחלה)
  • רצון מתמשך או ניסיונות לא מוצלחים חוזרים ונשנים להפסיק לאכול עודף מזון
  • השקעת זמן ואנרגיה רבים בהשגה, אכילה והתאוששות מהשימוש
  • ויתור על פעילויות חברתיות, תעסוקתיות או פנאי חשובות
  • השימוש נמשך למרות הידע על השלכות שליליות (אובדן מערכות יחסים, עלייה במשקל וכו')
  • פיתוח סובלנות (צריך לאכול יותר ויותר, וה"גבוה" המתקבל יורד ללא הרף)
  • גמילה (בעל תסמיני גמילה פיזיים כמו חרדה או תסיסה בעת הפחתת צריכת המזון ו/או אכילה כדי להקל עליהם)
  • מצוקה משמעותית הנגרמת כתוצאה מאכילה (דיכאון, חרדה, אשמה וכו')
  • יועץ בריאות טבעי יכול לעזור אם אתה חושב שאולי יש לך כמה מהתסמינים של התמכרות לאוכל.

האם ההתמכרות היא פיזית או רגשית?

כמו התמכרויות רבות אחרות, התמכרות לאוכל יכולה להיות רגשית, פיזית או שניהם. התשוקות הן הדרך של הגוף לנסות לחזור לאיזון (הומאוסטזיס). חוסר איזון פיזי (כמו לא מספיק של מיקרו-נוטריינטים מסוימים) יכול לשחק תפקיד, חשוב לציין שלהתמכרות לאוכל יש לרוב מרכיב רגשי.

גורמים פיזיים להתמכרות לאוכל

ישנן כמה דרכים חשובות שבהן התמכרות לאוכל יכולה להיגרם על ידי בעיות פיזיות.

לחץ

זה לא סוד שלחץ הוא בעיה גדולה בחיים המודרניים. אבל מתח יכול גם לשחק חלק גדול בהתמכרות לאכילה.
תגובת הילחם או ברח (fight or flight) שכולנו מכירים היא תגובה עתיקה ששומרת עלינו. כאשר הזאב נמצא בפתח המערה, תגובה זו מגבירה את רמות הסוכר בדם (לאנרגיה מהירה), מעלה את לחץ הדם (כדי לשלוט באפשרות של פצע מדמם), ומפעילה את מערכת החיסון באמצעות דלקת (חשוב להתמודדות עם זיהום מהתקפה). כל זה עובד בצורה מושלמת בתרחיש הזה מכיוון שברגע שהאיום נגמר, כל המערכות הללו חוזרות לקדמותן.

אבל בחיים המודרניים, הלחץ נובעכן ממקורות שלא בהכרח נעלמים. סביבת עבודה קשה, לוח זמנים משפחתי עמוס וגורמי לחץ יומיומיים אחרים הם כולם דוגמה לגורמי לחץ מודרניים. הם גורמים לגוף להגיב באותו אופן שהיה יגיב לזאב, אלא שהאיום לא נעלם (או מוחלף במהירות באחר).

הורמוני לחץ (כמו קורטיזול) משתחררים במהלך מחזור זה ויכולים לגרום לגוף להשתוקק לסוכר, מלח ושומן.
אנו משתוקקים למאכלים הללו כי קשה יותר למצוא אותם בטבע.

בתקופות של לחץ, הגוף דוחף אותנו באופן טבעי לחפש את המזונות הללו מאחר שהם מקור מהיר לאנרגיה ונאגרים בקלות כאנרגיה (שומן) על הגוף להמשך. בטבע, זוהי מערכת מושלמת להישרדות, אבל בחברה המודרנית, מזונות אלה זמינים בקלות, וזו הסיבה שההתמכרות הופכת לבעיה.

חוסר איזון הורמונלי

הורמוני סטרס ממלאים תפקיד כאמור לעיל, אך הורמונים אחרים יכולים להשפיע גם על התמכרות לאוכל.
מחסור ברכיבים תזונתיים/תזונה לקויה.

מחקר שפורסם ב-2010 מראה שצפיפות החומרים התזונתיים של המזון חשובה יותר לשובע רעב מאשר ספירת הקלוריות.
לכן, אכילת מזונות מופחתות נוטריינטים יכולה לגרום ליותר רעב, ואכילת מזונות מופחתות נוטריינטים רק תמשיך את המחזור.
בנוסף, תשוקות הן לעתים קרובות סימן לכך שהגוף צריך משהו. הרעב יימשך עד שהמשהו הזה יתקבל. מזונות דלי רכיבים תזונתיים כנראה לא יתנו לגוף את מה שהוא צריך. אז, הגוף ימשיך לחפש מזון.

גורמים רגשיים להתמכרות לאוכל

כאשר להתמכרות לאוכל יש מרכיב רגשי, זה יכול להיות מסובך יותר. הנה כמה מהסיבות הרגשיות:

חוסר יכולת להתמודד עם רגשות שליליים

"האם אני מכור לאוכל?" היא שאלה שעלולה להתעורר כאשר בוחנים את קווי הדמיון בין ההשפעות המענגות של צריכת מזון מתוק, מלוח או שומני לבין החוויות הקשורות לסמים פנאי. שניהם יכולים לשמש כאמצעי למיסוך רגשות שליליים, ולספק הפוגה זמנית. אכילה הופכת למנגנון התמודדות, המאפשר לנו להתמודד עם התחושות השליליות הללו, שכן היא מעוררת שחרור של דופמין, התורם לתחושת הרווחה. במיוחד כאשר חסרים הכישורים הדרושים כדי לנהל ולנווט ביעילות רגשות שליליים, לרוב זה יכול להיות הדרך הפשוטה ביותר לחפש נחמה בחומרים, כולל מזון, כמקור הקלה.

בד"כ התמכרות לאוכל מתמקדת יותר בהקלה או בהימנעות מרגשות שליליים במקום בחיפוש חיוביות.

צרכים לא מסופקים

התמכרות לאוכל היא בעצם רצון לאהבה וביטחון, שני דברים שכולנו צריכים. המאמר מסביר שלאנשים רבים שיש להם בעיות אכילה רגשיות יש גם בעיות ביחסים מכיוון שגם אוכל וגם מערכות יחסים הם דרך לחפש את הרגשות האלה. עם זאת, שימוש במזון לנוחות, במקום למצוא דרך לענות על צרכים אלה עלול להיות לא בריא.

הערכה עצמית נמוכה

"האם אני מכור לאוכל?" שאלה זו נשאלת לעתים קרובות על ידי אנשים הנאבקים עם בעיות אכילה רגשיות או התמכרויות לאוכל. מורכבות הקשר בין נושאים אלו לבין דימוי עצמי נמוך נובעת מחוסר הבהירות לגבי מי מהם גרם לאחר.. מחקר משנת 2001 גילה ששני המינים עם אכילה מוגזמת מציגים תכונות רגשיות שליליות.

טיפול בסוגיה הבסיסית של הערכה עצמית נמוכה יכולה להועיל רבות לאנשים הנאבקים בהתמכרות לאוכל. שקול לפנות לעזרה מקצועית אם אינך בטוח לגבי התמכרות לאוכל.

מה לעשות נגד התמכרות לאוכל

התמודדות עם התמכרות למזון היא מסובכת וכרוכה לרוב בטיפול ביותר מסיבה אחת.

הכירו בבעיה

הכירו שאתם מתמודדים עם התמכרות לאוכל והבינו את השפעתה על הרווחה הפיזית והרגשית שלכם. קבלה היא הצעד הראשון לקראת שינוי.

זיהוי טריגרים

חישבו על המצבים, הרגשות או הנסיבות המובילות לצריכת מזון מופרזת. הבנת הטריגרים שלך יכולה לעזור לך לפתח אסטרטגיות להתמודדות איתם ביעילות.

תרגלו אכילה מודעת

לימדו לשים לב לאותות הרעב והשובע של הגוף שלכם.
חשוב לעסוק בטכניקות אכילה מודעת, כגון התענגות על כל ביס, אכילה איטית במהלך הארוחות.

התרחק מטריגרים ופיתויים

צמצמו את החשיפה שלכם לסביבה או למצבים המעודדים אכילת יתר.
קחו בחשבון שזה עשוי לכלול הימנעות ממסעדות מסוימות, הסרת מזונות לא בריאים מהבית.

עקביות וסבלנות

להתגבר על התמכרות לאוכל לוקח זמן ומאמץ. היו סבלניים עם עצמכם והישארו עקביים עם תכנית האכילה הבריאה שלכם ושיטות הטיפול העצמי שלכם. חגגו ניצחונות קטנים לאורך הדרך כדי לשמור על מוטיבציה.

אני מקווה שתמצאו את ההצעות הללו מועילות במסע שלכם להתגברות על התמכרות לאוכל.
זכרו, חיפוש אחר הכוונה מקצועית ובניית מערכת תמיכה חזקה הם מרכיבי מפתח בהשגת הצלחה ארוכת טווח.
הישארו מחויבים, האמינו בעצמכם, ואל תהססו לפנות לעזרה בעת הצורך

מאמרים נוספים:

האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?, האם אני מכור לאוכל?

האם אני מכור לאוכל?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות